Levensmiddelenconcern Unilever hecht naar eigen zeggen sterk aan duurzame productiemethoden. Maar bij de productie van thee in India gaat nog het nodige mis, zo claimt de BBC.

Theeplantages in het noordoosten van India die leveranciers zijn van grote mulitnationals laten arbeiders onder abonimabele condities werken, zo stelt de BBC dinsdag in een uitgebreide reportage.

In Assam komt het regelmatig voor dat theewerkers op plantages geen aanspraak kunnen maken op basale sanitaire voorzieningen: er is een fors gebrek aan werkende toiletten en huizen zijn vaak in zeer slechte conditie, met lekkende daken en brokkelige muren. Daarbij zijn de lonen zeer laag op niveaus van 115 roepie per dag, omgerekend 1,55 euro.

Arbeidsomstandigheden theewerkers

Een manager van ’s werelds grootste theeproducent McLeod Russel erkent tegenover de BBC dat er een “grote reparatieachterstand” is op sommige Indiase plantages.

Mcleod Russel levert aan grote theeverkopers zoals de Brits-Nederlandse multinational Unilever, bekend van Lipton-thee. Unilever geeft in een reactie tegenover de BBC aan dat het de opgeworpen klachten serieus neemt, maar stelt dat er ook vooruitgang is. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen samen met toeleveranciers om “verantwoordelijke en duurzame” omstandigheden te verwezenlijken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl