Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:21
  • Het Thaise bedrijf Jasmine Technology Solution kondigde afgelopen juli zich op het ‘minen’ van bitcoins te gaan richten.
  • Het bedrijf steeg dit jaar op de beurs bijna 7.000 procent in waarde, het meest van alle wereldwijde techbedrijven met een marktwaarde van ten minste 2 miljard dollar.
  • Tot nog toe heeft het bedrijf met het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin 8 nieuwe bitcoins verdiend.
  • Lees ook: Direct of indirect beleggen in cryptomunten? Dit zijn 3 manieren om dat te doen

De aandelen van Jasmine Technology zijn sinds de start van dit jaar bijna 7.000 procent in waarde gestegen. De koersstijging versnelde, nadat het bedrijf eind juli aankondigde zich te gaan richten op het minen van bitcoins, meldt persbureau Bloomberg

Het gaat hier om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain, waarbij participanten (miners) complexe rekenpuzzels moeten oplossen door de inzet van computerkracht. Wie als eerste een bepaalde puzzel oplost, mag een transactie goedkeuren en krijgt in ruil daarvoor nieuwe bitcoins.

Het cryptoproject van het Thaise bedrijf heeft in de afgelopen maanden nog niet veel inkomsten opgeleverd, maar de stijging van het aandeel is volgens Bloomberg de grootste onder de wereldwijde techbedrijven met een waarde van meer dan 2 miljard dollar. De huidige beurswaarde van Jasmine Technology is ongeveer 2,7 miljard dollar.

Jasmine Technology, dat genoteerd is aan de beurs van Bangkok in Thailand, verkoopt ook telecomapparatuur. Het bedrijf startte afgelopen juli met 325 computers die bitcoins minen. En tot nu toe leverde dat acht bitcoins op. 

De 8 bitcoins hebben tegen de huidige koers van de bitcoin van ongeveer 50.000 dollar een totale waarde van ongeveer 400.000 dollar. De beurswaarde van Jasmine Technology is sinds juli echter met ongeveer 2 miljard dollar gestegen.

Het bedrijf geeft aan dat het meer bitcoins zal gaan mijnen. In een interview met Bloomberg zegt voorzitter Soraj Asavaprapha dat het Thaise bedrijf van plan is ongeveer 98 miljoen dollar te investeren om volgend jaar tot 7.000 nieuwe computers in te zetten voor het minen van bitcoins.

Ongeveer 80 procent van de totale omzet van het bedrijf zal komen uit inkomsten die worden gegenereerd door de bitcoinactiviteiten. Die kunnen winstgevend zijn zolang de bitcoin boven de 30.000 dollar blijft, aldus de topman.

China voerde dit jaar een verbod in op tal van activiteiten rond cryptomunten, waaronder een verbod op het minen van bitcoins. Hierdoor is de activiteit rond het goedkeuren van bitcointransacties buiten China fors toegenomen.

LEES OOK: Dit zijn kansrijke cryptomunten voor 2022, volgens experts: Ethereum-killers en metaverse-tokens