Na een eerste test onder militairen gaat nu een groep mensen in Twente de corona waarschuwingsapp van het kabinet testen.

De test gaat volgende week al van start en moet uitwijzen of de app makkelijk te installeren en te begrijpen is.

Half juli wil het kabinet beslissen of heel Nederland de app echt gaat gebruiken.

De app die mensen moet waarschuwen voor een mogelijke besmetting met het coronavirus wordt een week lang getest in Twente. Uit het testtraject met “een representatieve groep Twentenaren” moet onder meer blijken of de software gemakkelijk is te installeren.

Volgende week donderdag kan al met de praktijktest worden begonnen, zo liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag weten. Volgens De Jonge hebben eerdere tests door militairen uitgewezen dat de app goed werkt.

De bluetooth-technologie waarschuwt volgens de minister met “een aanzienlijke betrouwbaarheid” als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmet persoon is geweest.

Uit de nieuwe test moet blijken hoe makkelijk de app te installeren is en of de bewoordingen geen misverstanden oproepen.

Ook krijgen gebruikers een gesimuleerd bericht dat ze besmet zijn of in contact zijn geweest met een patiënt, en wordt gekeken hoe zij daarop reageren.

Mogelijk krijgen ook journalisten de kans om de app te downloaden

Na de test in Twente moet de app nog wat veiligheidstests doorstaan en akkoord krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens, die over de privacy waakt. De app wordt ook voorgelegd aan een aantal specifieke doelgroepen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

Mogelijk krijgen ook journalisten de kans om de app te downloaden om zo een kijkje te kunnen nemen, melden ingewijden. Half juli wil het kabinet beslissen of Nederland de app gaat gebruiken.

De app moet de GGD-afdelingen in Nederland helpen om uit te zoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij virus het op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Eerder deze maand probeerden militairen in een oefendorp uit of de app inderdaad alarm slaat als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmette ander is geweest, en dat niet doet als van besmettingsgevaar geen sprake was. Ze simuleerden situaties uit het dagelijkse leven om te testen of de app dan goed zijn werk doet.

Naar schatting zijn 1 miljoen Nederlanders in aanraking geweest met het coronavirus

In Nederland zijn naar schatting ongeveer 1 miljoen mensen in aanraking geweest met het nieuwe coronavirus. Zij hebben antistoffen aangemaakt in hun lichaam, zei directeur Jaap van Dissel van het RIVM donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Van Dissel verwees daarbij naar een onderzoek van Sanquin waaruit blijkt dat 5,5 procent van de plasmadonoren "tekenen" heeft dat zij geïnfecteerd zijn geweest met het virus.

Deze laatste meting was in de week van 9 tot 18 mei. In de vorige meting tussen 1 en 15 april was nog sprake dat 3,5 procent van de donoren antistoffen had aangemaakt.

Lees over de coronavirus-uitbraak ook: