In een reactie op een petitie die oproept tot een onderzoek door de Amerikaanse toezichthouder NHTSA stelt Tesla dat zijn auto’s niet plotseling versnellen. De fabrikant claimt nu dat het verzoek is ingediend “door een short-seller”.

Tesla-baas Elon Musk heeft het al langer met speculanten aan de stok die het zouden hebben voorzien op een koersdaling.

Volgens de indieners van de petitie is het op hol slaan van Tesla’s de oorzaak van verschillende ongelukken. Ze willen dat 500.000 Tesla’s worden teruggeroepen en gerepareerd. Het gaat om auto’s van de types Model S, Model X en Model 3 die sinds 2013 van de band zijn gerold.

De maker van elektrische auto zegt in reactie dat de aantijgingen “volledig onjuist” zijn. Tesla zegt bij ongelukken met zijn auto’s altijd volledige medewerking te hebben verleend aan onderzoeken door de NHTSA. Daarbij heeft het bedrijf naar eigen zeggen alle beschikbare informatie over die ongelukken gedeeld. Als er sprake was geweest van plotselinge versnellingen was dat bij die onderzoeken al wel naar boven gekomen, meent de automaker.

De auto accelereert alleen als de bestuurder hem dat verteld heeft, stelt Tesla. Precies zoals de auto ontworpen is, net zoals de wagen vertraagt of stopt als de bestuurder op de rem gaat staan.

Eindejaarsrun op Tesla’s: 1 op de 3 nieuwe auto’s in december is een Model 3

Lees ook op Business Insider