• Tesla heeft zijn aandelen maandag zoals eerder aangekondigd in vijven gesplitst.
  • De maker van elektrische auto’s wil de aandelen daarmee toegankelijker maken voor particuliere beleggers.
  • Een aandeel Tesla is nu nog ‘slechts’ 440 euro waard, maar de aandelensplitsing verandert niets aan de totale waarde van het bedrijf.

Wie maandag de waarde van Tesla aandelen bekijkt, kan voor een verrassing komen te staan. Door de inwerkingtreding van de eerder deze maand aangekondigde aandelensplitsing is één aandeel Tesla nu nog ‘maar’ zo’n 440 dollar waard.

De waardedaling van een enkel aandeel Tesla volgt op een periode van ongekende groei. Sinds januari is de prijs van een aandeel van de elektrische autofabrikant met meer dan 400 procent gestegen.

Maar waarom hakt Tesla eigenlijk zijn aandelen in vijven en wat voor gevolgen heeft dit? Een antwoord op drie veelgestelde vragen.

Een aandelensplitsing: wat houdt dat in?

De naam zegt het al: een enkel aandeel wordt opgedeeld in meerdere aandelen. De waarde per aandeel daalt, maar je krijgt er dus meer aandelen voor terug.

In het geval van Tesla is dit, net als bij techbedrijf Apple, een manier om de beurskoers van de aandelen te verlagen. Omdat de prijs nu een stuk lager ligt dan voor het weekend, is het handelen in dergelijke aandelen toegankelijker geworden voor particuliere beleggers.

Door een toename van het aantal potentiële beleggers en de grotere hoeveelheid aandelen die nu in omloop is, wordt de verhandelbaarheid vergroot. Tesla hoopt dat het aandeel daar aantrekkelijker door wordt en de waarde gaat stijgen.

Beleggers speelde daar de afgelopen weken al op in. Binnen twee dagen na aankondiging van de splitsing op 11 augustus steeg het aandeel met 20 procent. Deze stijging zette zich tot aan de splitsing door en bedroeg maar liefst ruim 60 procent.

Wat betekent de splitsing voor de waarde van het bedrijf?

Simpel gezegd: in principe verandert er niets. Waar aandeelhouders voorheen één aandeel hadden ter waarde van pakweg 2.200 dollar, zijn ze nu eigenaar van vijf stuks met elk een waarde van ongeveer 440 dollar. De beurswaarde van Tesla blijft daarmee gelijk.

Wat betekent de splitsing voor de (toekomstige) beurskoers?

Er zijn beleggers die uitgaan van een verdere koersstijging na de splitsing. Zij verwachten dat het goedkopere aandeel zich zal vertalen naar een toenemende vraag onder particuliere beleggers.

Anderzijds zijn er beleggers die van mening zijn dat deze stijging al is ingecalculeerd. Zoals eerder genoemd is het aandeel de afgelopen drie weken met 60 procent gestegen. Sommige beleggers anticipeerden daarop door aandelen Tesla te kopen. Die doen ze mogelijk nu weer in de verkoop en dat kan de verdere koersstijging drukken.

Overigens is het al langere tijd mogelijk om een stukje van een Tesla-aandeel te kopen of verkopen. Particuliere beleggers konden dus al voor relatief kleine bedragen instappen. Of de splitsing de interesse vergroot en de prijs stuwt valt dus nog te bezien.

Maandag kreeg Tesla op de eerste handelsdag na de splitsing in ieder geval een nog een extra zetje in de rug, met een koerswinst van 12 procent.

Lees meer over Tesla en topman Elon Musk: