• Tesla wil in december de eerste exemplaren van zijn elektrische truck afleveren, de Tesla Semi.
  • Onder meer PepsiCo is een afnemer van de elektrische truck van Tesla.
  • De vrachtwagens hebben een bereik van 800 kilometer op een volle accu.
  • Lees ook: Zo maak je een Tesla met straalmotoren

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden. PepsiCo, de maker van onder meer Pepsi cola en Lay’s chips, krijgt als eerste een elektrische vrachtwagen van Tesla overhandigd volgens Musk.

Tesla onthulde de elektrische vrachtwagen zo’n vijf jaar geleden, in november 2017. Toen was dat nog vrijwel een unicum, maar inmiddels heeft Tesla meer concurrentie, onder meer van Volvo.

In augustus had Musk al laten weten dat de vrachtwagens, die een bereik van ruim 800 kilometer hebben op een volle accu, dit jaar zouden worden geleverd. De Tesla-topman stelt echter vaker deadlines die niet gehaald worden.

PepsiCo heeft honderd Tesla Semi-vrachtwagens besteld. Dat bedrijf zei eerder al de eerste vijftien nog dit jaar in gebruik te gaan nemen. Supermarktconcern Walmart is een van de andere bedrijven die de vrachtwagen hebben besteld.

Tesla worstelt met levering van elektrische auto's door logistieke problemen

Tesla heeft in het derde kwartaal van het jaar minder auto’s afgeleverd dan waar kenners op voorhand rekening mee hielden, zo bleek begin deze week. De maker van elektrische auto’s worstelt naar eigen zeggen met logistieke problemen waardoor het de auto’s moeilijker bij klanten weet te krijgen.

Tesla leverde in de meetperiode bij elkaar 343.830 auto’s af. Dat betekende een nieuw record, maar kenners rekenden er in doorsnee op dat er zeker 358.000 auto’s hun weg naar de klanten vonden.

Tesla meldt in een verklaring dat door de sterke productiegroei het een “steeds grotere uitdaging is” om over voldoende transportcapaciteit te beschikken tegen redelijke kosten. Daarbij speelt mee dat sprake is van “logistieke piekweken”. Topman Elon Musk gaf op Twitter aan naar “stabielere” leveringen te streven.

Aflevering nieuwe auto’s belangrijke graadmeter voor Tesla

De kwartaalleveringen zijn een belangrijke graadmeter voor Tesla. De leveringen geven steun aan de financiële resultaten van de autobouwer. De concurrentie is ook moordend. Zowel bestaande automakers als nieuwkomers brengen steeds meer elektrische auto’s op de markt. Evengoed is Tesla op dat vlak marktleider sinds de eerste Model S-sedans tien jaar geleden aan klanten werden geleverd.

Tesla stelde wel dat het definitieve cijfer van de leveringen nog iets hoger kan uitvallen. Het bedrijf produceerde 365.923 voertuigen in het kwartaal. De automaker splitste de verkoop niet uit per regio. De VS en China zijn de grootste markten en het overgrote deel van de verkopen betrof de Model 3-sedan en Y-crossover.

Tesla maakt de Model S, X, 3 en Y in zijn fabriek in Fremont in Californië. Het maakt de nieuwere Model 3 en Y in de Chinese fabriek bij Shanghai. Onlangs is Tesla begonnen met het leveren van Model Y vanuit zijn nieuwste fabrieken in Berlijn en Austin.

LEES OOK: Elon Musk moet aandelen Tesla verkopen om overname Twitter te betalen: dat is alsof je kaviaar inruilt voor een goedkope pizza, aldus een analist