De Californische bouwer van elektrische auto’s Tesla heeft vrijwillig 11.000 Model X-auto’s teruggeroepen, omdat de stoelen het kunnen begeven tijdens een crash.

De fabrikant van elektrische auto’s mailde het bericht donderdag aan haar klanten. Het gaat om “een klein aantal kabels in de opvouwbare stoelen op de tweede zitrij” die moeten worden aangepast.

Bij de terugroepactie gaat het om de Model X-auto’s die tussen 28 oktober 2016 en 1 september 2017 zijn gebouwd.

De problemen kwamen aan het licht na een interne test. Daaruit bleek dat de vergrendeling niet stevig genoeg is, waardoor de stoel aan de linkerkant van de tweede rij naar voren kan vallen bij een crash. Tesla heeft nog geen klachten van klanten gekregen over problemen met de stoel.

Vrijwillige terugroepactie

De terugroepactie is opmerkelijk: meestal komen recalls pas voor nadat het (ernstig) is misgegaan. Tesla neemt de veiligheid van zijn klanten behoorlijk serieus. In een statement zegt het bedrijf:

"We doen dit uit grote voorzichtigheid. Hoewel we het nog nooit gezien hebben, kan het zijn dat de stoel aan de linkerkant op de tweede rij naar voren beweegt tijdens een crash, als de kabel niet goed is bevestigd", schrijft Tesla in de e-mail.

Het is niet voor het eerst dat Tesla met een terugroepactie voor de Model X komt. In april 2016 werden ook al 2.700 Model X-wagens teruggeroepen omdat de stoelen op de derde rij konden gaan bewegen tijdens een ongeluk.

Het probleem kan volgens de autobouwer binnen tien minuten verholpen worden, klanten zijn er dus weinig tijd aan kwijt.

Tot die tijd kunnen ze rustig in hun Model X blijven rijden volgens Tesla. "We vragen je alleen om tijdelijk niet met twee volwassenen op de linker- en middelste stoel van de tweede rij tegelijk te zitten."

LEES OOK: Renault doet wat Tesla nog lang niet lukt: winst maken met elektrische auto’s