• Autofabrikant Tesla heeft in het afgelopen kwartaal bijna 444.000 auto’s geleverd, meer dan marktkenners hadden verwacht.
  • De positieve cijfers volgen op een zwak eerste kwartaal: Tesla leverde in de eerste drie maanden van dit jaar slechts 387.000 auto’s.
  • Beleggers reageren enthousiast op het nieuwe resultaat van de stekkerautofabrikant en zetten het aandeel fors hoger op de beurs.
  • Lees ook: Autoverkoop daalt met 12% in juni: dit zijn de populairste modellen

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 444.000 auto’s geleverd aan klanten, aanzienlijk meer dan de 387.000 stuks in het voorgaande kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een afname van 4,8 procent.

De leveringsaantallen zijn boven de verwachtingen van marktkenners.

Volgens het bedrijf werden er in het tweede kwartaal bijna 411.000 auto’s gebouwd. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er ruim 433.000.

Het eerste kwartaal van dit jaar was het slechtste kwartaal in jaren voor Tesla. Dat kwam door een afzwakkende vraag naar elektrische auto’s en felle concurrentie van andere autoproducenten, vooral uit China. Ook had het bedrijf last van een vermoedelijke brandstichting in de autofabriek nabij Berlijn, waardoor de productie vertraging opliep.

Topman Elon Musk kondigde eerder dit jaar een reorganisatie aan waarbij wereldwijd meer dan 10 procent van de banen wordt geschrapt. In werkelijkheid verdwijnen er veel meer banen. Bij de producent van elektrische auto's werken in totaal ongeveer 140.000 mensen.

Een andere tegenvaller voor Musk is het nieuwe model Cybertruck, waarvan de introductie grote vertraging opliep. Het gaat om het eerste nieuwe model voor Tesla in jaren. De in Austin gevestigde autofabrikant moest dit jaar zijn prijzen flink verlagen om te proberen de verkopen op peil te houden.

Musk zei eerder dat Tesla begin volgend jaar nieuwe en betaalbare modellen gaat uitbrengen, hoewel het bedrijf weinig details hierover gaf.

Aandeel Tesla stijgt hard op de beurs

Het aandeel Tesla stijgt kort na de opening van Wall Street hard in reactie op de positieve cijfers. Rond 16.30 uur Nederlandse tijd noteert de koers een plus van ruim 9 procent.

Maandag won Tesla al 6 procent op de beurs.

Beleggers luisteren dinsdag naar wat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve te zeggen heeft. De Amerikaanse centralebankpresident doet mee aan een paneldiscussie op het forum voor centrale bankiers van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook ECB-president Christine Lagarde doet mee aan die discussie. Mogelijk zegt Powell wat over het toekomstige rentebeleid van de Fed.

Verder komen er nog cijfers over de vacatures in de Verenigde Staten. Eind deze week staat ook het belangrijke banenrapport van de overheid op de agenda. De arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Fed.

Deze week komen dan ook nog de notulen van de meest recente vergadering van de Fed naar buiten. Die zullen ook bestudeerd worden voor aanwijzingen over het rentebeleid.

LEES OOK: Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning van $56 miljard voor topman Elon Musk