Elon Musk moet opstappen als president-commissaris bij Tesla, de Californische fabrikant van elektrische auto’s. Dat is de uitkomst van een schikking die Musk onlangs trof met de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De SEC had Tesla en Musk aangeklaagd wegens fraude, nadat Musk had getwitterd dat hij het bedrijf bij een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen.

Dat bleek Musk vervolgens niet waar te kunnen maken. Wel steeg de koers van het aandeel na de tweets, wat bij de SEC alarmbellen deed rinkelen. De beurswaakhond noemde de uitspraken van Musk “roekeloos” en “onwaar”.

Musk en Tesla moeten elk 20 miljoen dollar boete betalen. Dat bedrag zal ten goede komen aan beleggers die schade hebben geleden.

Ook moet Tesla dus op zoek naar een nieuwe chairman, een functie is vergelijkbaar met de toezichthoudende president-commissaris bij Nederlandse bedrijven. Musk mag drie jaar lang deze rol niet op zich nemen.

De Tesla-oprichter ligt de laatste tijd onder vuur vanwege zijn onvoorspelbare gedrag. Zo nam hij onlangs een hijs van een joint in de podcast van Joe Rogan en noemde hij een Britse duiker die hielp bij de Thaise reddingsoperatie een “pedo”.

Musk maakt een vermoeide indruk en klaagde tegen The New York Times over de hoge werkdruk.

Lees ook op Business Insider

De commissarissen van Tesla krijgen ondertussen ook flinke kritiek, omdat ze de Tesla-topman niet in het gareel kunnen houden. Volgens critici zitten er te veel vriendjes van Musk in Tesla’s toezichthoudende orgaan.

Een nieuwe president-commissaris kan de teugels strakker aantrekken, maar dat zal geen gemakkelijke klus worden. Volgens werknemers is Musk koppig, veeleisend en opvliegend.

Dit zijn acht kandidaten die worden genoemd om Elon Musk op te volgen als voorzitter van Tesla’s raad van commissarissen:


Alan Mulally

Bron: Spencer Platt/Getty

De 73-jarige Mulally is een ervaren manager in de maakindustrie. Hij was de CEO van Ford tussen 2006 en 2014 en stond daarvoor aan het roer bij Boeing Commercial Airplanes.

Bron: Bloomberg, CNBC, Wall Street Journal


Al Gore

Foto: Al Gore. Bron: Lehtikuva/Vesa Moilanen/Reuters

Al Gore was vicepresident van de Verenigde Staten onder Bill Clinton tussen 1993 en 2001. Daarvoor was hij senator en lid van het Huis van Afgevaardigden. Tegenwoordig maakt de 70-jarige oud-politicus furore als milieuactivist.

Bron: Bloomberg


Jim McNerney

Foto: Jim McNerney. Bron: Charles Rex Arbogast/AP

McNerney was tien jaar lang de hoogste baas bij Boeing, voordat hij in 2015 vertrok. Onder leiding van McNerney wist Boeing zijn leidende positie in de commerciële vliegtuigbouw terug te winnen. Daarvoor was McNerney CEO van 3M en General Electric Aircraft Engines.

Bron: Bloomberg


Indra Nooyi

Foto: Indra Nooyi. Bron: World Economic Forum / Flickr

De 62-jarige Nooyi is sinds 2006 de CEO van PepsiCo en sinds 2007 president-commissaris bij het frisdrank- en snackconcern. In oktober verlaat ze PepsiCo.

Bron: CNBC, Wall Street Journal


Gary Cohn

Foto: Gary Cohn. Bron: Drew Angerer/Getty images

Cohn was tot maart 2018 de belangrijkste economisch topadviseur van president Donald Trump. Hiervoor werkte hij 25 jaar lang bij de beruchte zakenbank Goldman Sachs.

Bron: CNBC


James Murdoch

Foto: James Murdoch. Bron: Greg Sandoval/Business Insider

Murdoch zwaait sinds 2015 de scepter bij 21st Century Fox en is momenteel commissaris bij Tesla. Hiervoor was hij CEO van het Britse mediabedrijf Sky en het Aziatische Star TV.

Volgens de Financial Times is Murdoch de belangrijkste kandidaat om Musk op te volgen, maar de Tesla-oprichter ontkende dat meteen.


Warren Buffett

Foto: Warren Buffett. Bron: Alex Wong / Getty Images

De 88-jarige Buffett is sinds 1970 directeur van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Hij is een van de succesvolste beleggers ooit en op dit moment de op twee na rijkste man op aarde.

Bron: Wall Street Journal


Howard Schultz

Foto: Howard Schultz. Bron: AP/Elaine Thompson

Schultz was twee periodes de baas van koffieketen Starbucks: tussen 1987-2000 en tussen 2008-2017. Hij is de man die van Starbucks een wereldmerk maakte.

Bron: Wall Street Journal


LEES OOK: Dit hebben Pieter van der Does, Jitse Groen en Steven Schuurman gemeen: in de 40, een succesvol IT-bedrijf en bijna miljardair