De maker van elektrische auto’s Tesla is wat marktwaarde betreft momenteel de nummer één onder de Amerikaanse autoproducenten.

Het aandeel van Tesla won maandag in de vroege handel op de effectenbeurs in New York ruim 3 procent aan waarde. Het bedrijf werd daarmee gewaardeerd op 51 miljard dollar, ongeveer 1,7 miljard dollar meer dan General Motors (GM).

Het succes van het aandeel Tesla toont volgens kenners aan dat investeerders er meer en meer van overtuigd raken dat elektrische voertuigen uiteindelijk het beeld op de weg zullen bepalen.

Opvallend is dat Tesla anders dan automakers als GM en Ford nog altijd niet winstgevend is.

De verwachting is dat GM dit jaar circa 9 miljard dollar zal verdienen. Bij Ford zal dit circa 6,3 miljard dollar zijn. Tesla staat naar verwachting voor een verlies van ruim 950 miljoen dollar.

Ook valt het aantal auto’s dat Tesla maakt nu nog in het niet bij de productie van zijn branchegenoten. Tesla maakt op jaarbasis 80.000 auto’s. Marktleider GM is daarentegen goed voor meer dan 10 miljoen voertuigen.

Marktkenners spreken er elkaar tegen als het gaat over het al dan niet rechtvaardigen van de marktwaarde van Tesla. Enerzijds wordt gewezen op de beperktere productie van Tesla, waarbij de grote vraag boven de markt hangt of het Tesla lukt om ook een rol van betekenis te spelen in het beter betaalbare segment. Daarvoor is het zeer afhankelijk van het succes van de aangekondigde Tesla Model 3, die ongeveer 35.000 dollar moet kosten.

Anderzijds noemen marktvorsers de waardering van Tesla juist terecht, vooral door de betaalbaarheid van de accu’s. Juist dat wordt nog wel eens onderschat. Ook wordt op de almaar stijgende productie van de automaker gewezen.


LEES OOK: 13 verrassende feiten over de auto’s van Tesla die je waarschijnlijk nog niet wist