• Volgens bronnen van financieel persbureau Bloomberg heeft autoverhuurbedrijf Hertz 100.000 Tesla’s besteld.
  • Het aandeel Tesla knalde omhoog op Wall Street na het nieuws over de megaorder.
  • Tesla is daardoor het vijfde Amerikaanse bedrijf geworden dat meer dan 1.000 miljard dollar waard is.

Het aandeel Tesla stijgt maandag zo hard op de beurs dat het bedrijf nu meer dan 1 biljoen dollar waard is. Dat is duizend miljard dollar en komt omgerekend neer op zo’n 860 miljard euro.

Tesla is pas het vijfde Amerikaanse bedrijf dat die mijlpaal slecht. Aanleiding voor de grote plus was een miljardenorder van verhuurbedrijf Hertz dat 100.000 elektrische auto’s zou hebben besteld bij Tesla.

Het aandeel Tesla steeg na dat nieuws een kleine 10 procent op de beurs en dat was genoeg om de grens van 1 biljoen dollar te doorbreken. Daarmee gaat Tesla techbedrijven Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet achterna.

Sinds begin dit jaar werd een aandeel Tesla al meer dan 40 procent meer waard. De producent van elektrische auto’s passeerde onlangs Facebook al in beurswaarde waarmee het het op vier na waardevolste beursgenoteerde bedrijf uit de Verenigde Staten te worden.

Elon Musk eerste biljonair?

Voor topman Elon Musk betekent de koersstijging van maandag dat zijn vermogen verder toeneemt. Eind vorige week werd zijn vermogen al op meer dan 250 miljard dollar geschat door persbureau Bloomberg.

Zakenbank Morgan Stanley voorspelde al dat Musk de eerste biljonair zou kunnen worden. Dat zou vooral komen omdat zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX nog veel meer waard kan worden, al wordt Tesla dus ook nog steeds meer waard.

De tweede miljardair op de lijst met rijkste mensen, Amazon-oprichter Jeff Bezos, is volgens Bloomberg minder dan 200 miljard dollar waard.

De bestelling van Hertz zou neerkomen op 4,2 miljard dollar, omgerekend 3,6 miljard euro, aan omzet voor Tesla. Vaak worden bij grote orders flinke kortingen bedongen door autoverhuurbedrijven, maar Hertz lijkt nu grotendeels de catalogusprijzen te betalen voor de voertuigen.

De auto's moeten volgens de ingewijden de komende veertien maanden geleverd worden en gaan rijden in de Verenigde Staten en delen van Europa.

Hertz kwam eerder dit jaar nog uit een faillissement. De nieuwe eigenaren zouden plannen hebben om de wereldwijde vloot van Hertz van ongeveer een half miljoen voertuigen vrijwel volledig te elektrificeren.

LEES OOK: Tesla levert recordaantal auto’s af in het derde kwartaal, ondanks tekort aan computerchips