Tesla heeft een nieuwe ‘chairman’ gevonden. Robyn Denholm vervangt medeoprichter Elon Musk bij de maker van elektrische auto’s. Musk blijft wel in functie als topman van het bedrijf.

Bij Amerikaanse bedrijven is de chairman vergelijkbaar met een zware aangeklede variant van de Nederlandse president-commissaris, die als niet uitvoerend bestuurder toezicht houdt op de bedrijfstop.

Musk moest zijn dubbele functie bij Tesla neerleggen – hij was zowel ‘chairman’ als ‘CEO’ en hield dus toezicht op zichzelf – als onderdeel van een schikking met beurstoezichthouder SEC. De ingreep is bedoeld om te zorgen dat er meer controle op zijn functioneren is. Musk ging in de fout met enkele tweets over het van de beurs halen van Tesla.

Robyn Denholm was al commissaris bij Tesla

Denholm komt over van het Australische telecomconcern Telstra, waar ze financieel- en strategiedirecteur was. Ze gaat per direct fulltime in dienst bij Tesla. Denholm is geen onbekende bij Tesla, waar ze al sinds 2014 een bestuursfunctie heeft. Musk roemt in een verklaring de ervaring van Denholm in de auto- en technologiesector en prijst haar bijdrage aan de winstgevendheid.

De schikking van miljardair Musk met de SEC betekent dat hij drie jaar lang geen voorzitter meer mag zijn bij het bedrijf. Enkele kritische investeerders wilden dat Tesla verder zou gaan dan de schikking en meer maatregelen zou nemen om Musks macht in te perken. Nu bestaat het negenkoppige bestuur van Tesla vooral uit vertrouwelingen van hem, zoals zijn neef.

De tweets van Musk en zijn onorthodoxe mediaoptredens zijn de critici een doorn in het oog. De beurswaarde van Tesla kreeg na het mislukte plan om de onderneming van de beurs te halen een flinke knauw.

Lees ook op Business Insider