De problemen van Tesla met de Model 3, de auto die elektrisch rijden bereikbaar moet maken voor een breed publiek, zijn verre van voorbij.

CEO Elon Musk zei eerder dat het bedrijf 20.000 exemplaren van de Model 3 per maand zou bouwen eind december 2017. Dat doel is niet gehaald, Tesla wist slechts 1.550 exemplaren af te leveren in de laatste drie maanden van 2017.

En woensdag gaf het bedrijf wederom aan dat het zijn doelen niet haalt. Sterker nog, het productiedoel van de Model 3 wordt verder naar beneden geschroefd.

Tesla zegt nu dat het 2.500 Model 3’s per week kan bouwen aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar, en 5.000 per week tegen het einde van het tweede kwartaal.

“We blijven focussen op kwaliteit en efficiëntie in plaats van simpelweg te pushen voor het hoogste volume in de kortste tijd. Daarom verwachten we een iets meer geleidelijke groei in het eerste kwartaal te hebben. Waarschijnlijk sluiten we het kwartaal af met een wekelijkse oplevering van 2.500 Model 3-exemplaren. Het is ons doel om de mijlpaal van 5.000 auto’s per week te bereiken tegen het eind van het tweede kwartaal”, schrijft Tesla.

Productiedoel Model 3 weer bijgesteld

Tesla zei in eerste instantie dat het van plan was om 5.000 Model 3’s te bouwen in december 2017, maar in november paste het bedrijf de tijdlijn aan en zei dat cijfer tegen het eind van het eerste kwartaal 2018 te halen.

Het is geen geheim dat het bedrijf moeite heeft met het opschalen van de Model 3, de elektrische auto voor de massa die zo’n 35.000 euro moet gaan kosten.

Lees ook op Business Insider

Bij de start van de productie in juli 2017 zei topman Musk al dat het een ‘productiehel’ zou worden. In oktober onthulde Tesla dat het slechts 260 Model 3’s had gebouwd in het derde kwartaal van 2017, terwijl het doel alleen al in september op 1.500 lag.

In november gaf het bedrijf de schuld aan een probleem in de ‘Gigafactory’ waar de accu’s worden gemaakt. Musk zei dat hij zelfs op de fabrieksvloer bleef slapen om dag en nacht te kunnen werken aan een oplossing.

Beterschap voor de Model 3

Afgelopen woensdag gaf Tesla in een verklaring aan dat de productie aan het eind van 2017 is verhoogd.

“In de laatste zeven werkdagen van het kwartaal hebben we 793 Model 3’s gemaakt. In de afgelopen dagen hebben we een productiedoel voor al onze productielijnen gehaald dat we kunnen extrapoleren naar meer dan 1.000 Model 3’s per week”, aldus het Californische bedrijf.

“Dankzij de significante groei maakten we net zoveel Model 3’s sinds 9 december 2017, als we in de vier maanden daarvoor deden.”

Ondanks de voortgang kiest Tesla er toch voor om het productiedoel voor de Model 3 te halveren in het eerste kwartaal van 2018.

LEES OOK: Hoe Apple jouw iPhone met verslechterde accu vertraagt — en hoe je hem zelf weer sneller maakt