De maker van elektrische auto’s en accusystemen Tesla is afgelopen week op de beurs begonnen aan een wederopstanding. Inmiddels is de koers van het aandeel Tesla in tien dagen tijd met meer dan 30 procent gestegen.

Tesla gedraag zich hiermee volgens de legendarische obligatiebelegger Bill Gross echter als een meme-aandeel. Ofwel een aandeel dat aangejaagd wordt door hypegedrag, zonder dat dit gerechtvaardigd wordt door een solide financieel fundament.

Gross plaatste dinsdag een post op X over Tesla:

Volgens Gross is de recente koerswinst van het aandeel Tesla niet gerechtvaardigd, omdat de fundamentele kracht van het bedrijf onder druk staat. Gross verwierf zelf overigens vooral faam als obligatiebelegger en kreeg daardoor de bijnaam van Bond King.

Beleggers waarderen Tesla weer

Tesla rapporteerde afgelopen week de leveringen van elektrische auto's voor het tweede kwartaal. De fabrikant van elektrische auto's leverde bijna 444.000 voertuigen af en dat was iets meer dan analisten hadden verwacht. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 is echter nog steeds sprake van een daling van 5,8 procent.

Tesla heeft te maken met toegenomen concurrentie doordat meer autofabrikanten concurrerende modellen uitbrengen, maar ook door de groeiende populariteit van hybride auto's.

Gross vergelijkt het aandeel Tesla in zijn post met zogenoemde meme-aandelen, zoals Chewy, Zapp en GameStop. Deze aandelen boekten grote koerswinsten, nadat ze werden aangeprezen op sociale media, maar zakten vervolgens ook weer in.

LEES OOK: Is Tesla weer terug van weggeweest op de beurs?