De fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft aangekondigd dit jaar ruim een miljard dollar aan vers geld te willen ophalen bij beleggers. Dat wil het bedrijf van miljardair Elon Musk doen door voor 250 miljoen dollar aandelen uit te geven en voor 750 miljoen dollar zogenoemde converteerbare obligaties – in het laatste geval gaat het leningen die onder bepaalde voorwaarden omwisselbaar zijn in aandelen.

Op dit moment is de financiële positie van Tesla al behoorlijk sterk. De automaker heeft 3,5 miljard dollar aan cash beschikbaar. Maar het bedrijf zegt dat het twee tot 2,5 miljard dollar gaat besteden om zijn nieuwe paradepaardje, de Model 3, later dit jaar op de markt te introduceren.

Nieuwe auto introduceren is peperduur

Deze nieuwe investeringsronde toont twee dingen aan.

Op de eerste plaats is duidelijk dat Tesla verwacht miljarden uit te geven dit jaar, waardoor de huidige cashbuffer slinkt. Dat is niet vreemd, omdat het introduceren van een nieuwe auto altijd erg duur is, zelfs voor een gevestigde automaker.

Ford heeft bijvoorbeeld heel veel uitgegeven de laatste twee jaar voor de vernieuwing van de F-serie pick-up trucks.  Die kosten waren te zien in de kwartaal- en jaarresultaten van de automaker.

Wat Tesla betreft is op de tweede plaats duidelijk dat het bedrijf gebruik maakt van het positieve sentiment onder beleggers om vers geld op te halen. Het aandeel is begin 2017 tot flink boven de 200 dollar is gestegen en het bedrijf heeft nu een marktwaarde heeft van zo’n 40 miljard dollar.

Tesla heeft vaker geld opgehaald en jaagt zijn cash er relatief snel doorheen. Maar als het Tesla lukt om ervoor te zorgen dat elektrische auto’s meer dan één procent van de wereldwijde autoverkopen gaan uitmaken, is het niet zo’n probleem om fors te investeren.

Wall Street is een pinautomaat

TSLA Chart

Foto: De aandelen Tesla zijn begin 2017 flink gestegen, maar zijn daarna weer wat gedaald. bron Markets Insider

Het lijkt erop dat Elon Musk en zijn team bij de nieuwe kapitaalinjectie proberen tegemoet te komen aan zorgen dat het bedrijf Wall Street als pinautomaat gebruikt. Het grootste deel van de 1 miljard dollar wordt namelijk via converteerbare obligaties gefinancierd.

Tesla heeft al miljarden aan converteerbare obligatieleningen op de balans staan die de komende paar jaar kunnen worden omgezet in aandelen. Maar de leningen die het bedrijf nu gaat plaatsen kunnen pas in 2022 worden omgezet in aandelen.

Het bedrijf koopt dus wat tijd en geeft beleggers de kans een gok te wagen op lange termijn en beschermt zich daarmee tegen volatiele bewegingen van het aandeel Tesla.