• Een gigantisch Tesla-accupakket heeft vier dagen in brand gestaan tot brandweerlieden erin slaagden het te blussen.
  • Het zogeheten ‘Megapack’ vatte vlam tijdens een proef.
  • Er waren 150 brandweerlieden en meer dan 30 brandweerwagens nodig om het vuur te blussen.

Afgelopen vrijdag vatte een Tesla Megapack vlam tijdens een test in het Australische Moorabool. Brandweermensen hadden vier dagen nodig om het vuur te blussen, laten lokale media weten op maandag.

Een Megapack is Tesla’s grootste accuproduct. Het kan energie opslaan dat door zonnepanelen en windturbines wordt gegenereerd. Het Victiorian Big Battery-project, waar de brand uitbrak, bestaat uit 210 Megapacks.

Het vuur was op maandagmiddag lokale tijd geblust, laat de Country Fire Authority (CFA) weten in een officieel statement.

De brandweermensen “vonden een lithiumaccu van 13 ton in een vrachtcontainer die volledig in brand stond”, aldus de CFA. De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er wordt onderzoek gedaan.

De batterijcentrale, voor het eerst aangekondigd in 2019, is gebouwd door het Franse Neoen, een bedrijf in hernieuwbare energie. Neoen gebruikte hiervoor Tesla’s batterijpakketten van 300 megawatt.

De Franse onderneming zei in een verklaring dat de batterijcentrale op schema ligt om tegen het einde van volgend jaar operationeel te zijn. Vanaf dat moment moet het in staat zijn om lokale huizen van stroom te voorzien.

Volgens de autoriteiten vonden de brandweerlui geen andere (beginnende) branden op de locatie. Wel blijven ze nog een tijdje aanwezig als voorzorgsmaatregel.

Hoewel het vuur op maandagmorgen onder controle was, meldde de CFA dat het vuur ook was overgeslagen naar een andere Megapack. De brandweermensen te plaatsen houden deze koel om erger te voorkomen.

LEES OOK: Tesla Model 2 kost minder dan $25.000 en komt waarschijnlijk in 2023 – dit is wat we ervan weten