De aandelen van Tesla zijn woensdag met 6 procent gestegen, waardoor de beurswaarde van autofabrikant voor het eerst boven de 100 miljard dollar uitkomt. Tesla heeft nu de op een na hoogste beurswaarde van alle autofabrikanten. Alleen het Japanse Toyota staat er nog boven.

De marktwaarde van het bedrijf bereikt een hoogtepunt van 104,5 miljard dollar en daarmee overtreft het concurrent Volkswagen. De Duitse autofabrikant is ‘slechts’ 100 miljard dollar waard, terwijl het vorig jaar dertig keer zoveel voertuigen verkocht als Tesla.

Tesla aandeel 100 miljard

Meest waardevolle Amerikaanse autofabrikant

Tesla blijft maar records breken. Begin deze maand stootte het bedrijf Ford al van de nummer 1-positie als meest waardevolle Amerikaanse autofabrikant. Ford haalde ooit een waarde van 80,8 miljard en daar ging Telsa met 85 miljard in de eerste weken van januari dik overheen.

Tesla heeft nu zelfs een hogere beurswaarde dan zijn Amerikaanse branchegenoten bij elkaar. General Motors en Fiat Chrysler zijn respectievelijk zo’n 50 miljard en 27 miljard dollar waard.

Ook goed nieuws voor topman Musk

De koers stijgt mede zo hard door een stroom aan goed nieuws. In december was er een run op de Model 3 in Nederland, in de eerste week van januari rolden de eerste Model 3’s in China van de band en deze week won Tesla een juridisch conflict met de Amerikaanse staat Michigan, die het merk nu toch toestemming geeft om zijn auto’s direct te verkopen aan consumenten in plaats van via dealers.

En dat is ook goed nieuws voor Elon Musk. Als Tesla dit niveau nog zes maanden weet vast te houden, krijgt hij een bonus van bijna 350 miljoen dollar uitgekeerd. Dit zou dan de eerste tranche zijn van een bonuspakket dat in 2028 een omvang kan bereiken van in totaal 50 miljard dollar. Daarmee is Musks beloningspakket een van de hoogste ooit.

Lees meer over Tesla: