• Het aandeel van Tesla kelderde dinsdag met meer dan 12 procent na de opening van Wall Street, al herstelde de koers in de loop van de dag.
  • Door de koersval van woensdag tot en met maandag is de marktwaarde van Tesla gedaald met 80 miljard dollar en is topman Elon Musk zijn titel als rijkste persoon ter wereld kwijt.
  • Het aandeel daalde na berichten dat het bedrijf nieuwe bestellingen had stopgezet van de Model Y, het goedkoopste voertuig in zijn aanbod.
  • Beleggers beginnen Tesla ondertussen “nauw te verbinden” met bitcoin na de aankoop van 1,5 miljard dollar aan de cryptomunt door de autoproducent.

Beleggers hebben aandelen van Tesla dinsdag opnieuw gedumpt. De koers van de autoproducent is gedaald tot het laagste niveau sinds eind december.

Het aandeel van Tesla kelderde met meer dan 12 procent nadat de markten opengingen, al herstelde dat in de loop van de dag. De koers van de autoproducent zit al meerdere dagen in het defensief.

Door de koersval van woensdag tot en met maandag is de marktwaarde van Tesla gedaald met 80 miljard dollar. Topman Elon Musk is daardoor zijn titel als rijkste persoon ter wereld kwijt.

De koers noteerde een maand geleden een record van 900 dollar, wegens uitzonderlijk groot vertrouwen in het groeipotentieel van het bedrijf. Maar zorgen over de waardering maakten een einde aan de rally. Voor het grootste deel van februari schommelde de koers rond 850 dollar.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Het aandeel sloot maandag 9 procent lager, na berichten dat het bedrijf nieuwe bestellingen had stopgezet van de Model Y, het goedkoopste voertuig in zijn aanbod.

Musk verklaarde maandag in een tweet dat het model nog steeds beschikbaar is, "buiten het menu om", maar dat hij niet denkt dat de actieradius van de auto "voldoet aan de hoge standaard van Tesla".

Vorige week verlaagde Tesla de prijs van het model van 41.990 dollar naar 39.990 dollar. De autoproducent verlaagde ook versies van de Model Y met een groter bereik en de Model 3 in prijs.

Die prijswijzigingen zijn volgens Dan Ives, een analist bij Wedbush, een "pokerzet", bedoeld om vraag naar de Model Y en de Model 3 op te voeren in China. Volgens Ives is China de "springplank" voor verdere groei van de autoproducent.

Aandeel Tesla 'zwaar gekoppeld' aan bitcoin

De koersval had ook te maken met de waarschuwing van Musk over de hoge prijzen van cryptomunten. De bestuursvoorzitter schreef zaterdag op Twitter dat prijzen van bitcoin en ethereum "hoog lijken" na de recente stijgingen.

Bitcoin steeg in februari tot recordhoogtes nadat Tesla aankondigde dat het 1,5 miljard dollar aan bitcoin had aangekocht als een reserve.

Lees meer: Tesla kocht voor $1,5 miljard aan bitcoins – dit zijn de risico’s die het bedrijf van Elon Musk ziet

De uitlatingen van Musk droegen bij aan een scherpe ommekeer van de waarde van de cryptomunt. Bitcoin dook dinsdag onder de 45.000 dollar, een van de sterkste dalingen van het afgelopen jaar, maar herstelde later op de dag tot ruim 48.000 dollar.

Beleggers "beginnen bitcoin en Tesla nauw met elkaar te verbinden", schreef Ives van Wedbush dinsdag. Hoewel de aankoop van bitcoin door Tesla een "klein bedrag" vertegenwoordigt van de totale kaspositie van het bedrijf, is schijn realiteit aan Wall Street.

Tesla heeft op papier waarschijnlijk 1 miljard dollar winst gemaakt met de aankoop van bitcoin in januari – meer dan de winst die het bedrijf in 2020 boekte met zijn auto's, volgens Ives.

"Er zijn zorgen dat de afleiding rond bitcoin de algehele groei van elektrische auto's van Tesla kan overschaduwen in 2021 en daarna, in de ogen van Wall Street", aldus Ives.

In de afgelopen dagen heeft een snelle waardedaling van bitcoin de val van de koers van Tesla waarschijnlijk helpen aandrijven.

Het mes van bitcoin snijdt voor Tesla echter aan twee kanten: op de lange termijn kan het ook werken voor het bedrijf, als meer bedrijven de cryptomunt omarmen.

"We blijven van mening dat de aankoop van bitcoin strategisch was voor het bedrijf en zal doorwerken als Square, Mastercard, MicroStrategy en nu Tesla bitcoin omarmen", aldus Ives.

LEES OOK: Tesla is in de ideale positie om de belangrijkste bitcoin-bank ter wereld te worden