China is officieel begonnen aan de ontwikkeling van een 6G-netwerk. Terwijl 5G wereldwijd nog maar nauwelijks beschikbaar is, start het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie twee werkgroepen die de nieuwe 6G-technologie gaan bouwen, meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De ene werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende ministeries die gaan bekijken hoe het onderzoek naar en de ontwikkeling van 6G zal moeten plaatsvinden. De andere groep bestaat uit afgevaardigden van 37 universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven en neemt de technische kant van 6G op zich. Allereerst zal moeten worden bepaald wat een 6G-netwerk precies in moet gaan houden qua snelheid en toepassingen.

In september zei topman Ren Zhengfei van Huawei ook al aan 6G te werken, maar daar is nu dus de Chinese overheid officieel mee begonnen.

Vorige week stelden Chinese providers van mobiel internet eerder dan gepland hun, naar de huidige maatstaven, razendsnelle 5G-netwerk beschikbaar voor de klanten. Daarmee loopt China ver voor de troepen uit, want de standaard is nu vrijwel overal ter wereld nog 4G.

Alleen in Zuid-Korea en sommige Amerikaanse en Britse steden is nu ook al 5G beschikbaar. In Nederland nog niet. Pas vanaf 2022 komt de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar waarmee een echt hoge internetsnelheid mogelijk is. Die wordt nu nog gebruikt door Defensie.

Mobiele netwerken in het algemeen en 5G in het bijzonder zijn een belangrijke splijtzwam in de handelsoorlog tussen China en de VS. Washington verdenkt de Chinese overheid ervan via de 5G-technologie van Huawei te willen spioneren. Huawei staat dan ook op een zwarte lijst van het Witte Huis.

6G nog in embryonale fase

De opvolger 6G is, ondanks dat China nu een eerste stap heeft gezet, nog heel ver weg. Onderminister Wang Xi van Wetenschap en Technologie zegt dat 6G zich "nog in de beginfase" bevindt. "De technische route is nog niet duidelijk en de belangrijkste kenmerken en toepassingen zijn nog niet gestandaardiseerd en gedefinieerd."

In Duitsland is volgens Bright ook al eens onderzoek gedaan naar 6G. Daarbij werd gemikt op een snelheid van 400 gigabit per seconde. De downloadsnelheid van 4G in Nederland bedraagt momenteel in de praktijk 'slechts' tussen de 40 en 60 megabit per seconde, stelde telecomanalist Opensignal eerder dit jaar.

Volgens de Chinese minister Wang Xi is 6G van groot belang voor de toekomst: "In deze kritische periode in de nationale vooruitgang moeten we groot belang hechten aan de ontwikkeling van 6G, de planning coördineren, het efficiënt promoten en ons openstellen voor innovatie op dit gebied."

LEES OOK: Kabinet sluit Huawei niet officieel uit van 5G-veiling, maar stelt wel zware eisen