De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, sprak maandag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de vliegramp in Oekraïne.

Het was een emotioneel, krachtig betoog van bijna 7 minuten, waarin Timmermans in vlekkeloos Engels de internationale gemeenschap opriep om de lichamen van de slachtoffers naar Nederland te halen.

“Laat ons zonder verder uitstel de lichamen van de slachtoffers naar huis brengen, naar hun geliefden”, zei Timmermans.

Volgens de minister verandert de rouw in Nederland in woede door “beelden van kinderspeelgoed dat wordt rondgegooid, bagage die wordt geopend en paspoorten die worden getoond op televisie”.

Hij zei ook: “Eerst krijg je het nieuws van het verlies van je echtgenoot en 2 of 3 dagen later zie je dat tuig misschien zijn trouwring van zijn stoffelijk overschot steelt.” Timmermans eiste daarom onbelemmerde toegang tot de rampplek en “waardigheid voor de slachtoffers en de vele mensen die treuren om hun verlies”.

De dood van de mensen heeft volgens Timmermans "een gat geslagen in het hart van Nederland en heeft verdriet, woede en wanhoop veroorzaakt".

Bekijk hieronder de volledige toespraak van Timmermans.