De Belgische terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui die vanuit Turkije naar Nederland is overgebracht, was in Nederland bij de autoriteiten niet bekend als jihadstrijder.

Hij stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland ook niet vastgezeten.

Dat staat in een brief die justitieminister Ard van der Steur donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Turkije stelt dat de Belg was opgepakt en dat Nederland en België vooraf actief waren ingelicht over zijn uitzetting. “We hebben goede afspraken met de Turken, maar in dit geval hebben ze niet gewerkt”, aldus de bewindsman.

Geen verdenkingen

De betrokkene is op 14 juli 2015 op Schiphol aangekomen, maar er was geen aanleiding om bij aankomst actie te ondernemen, aldus Van der Steur. Er waren geen verdenkingen tegen hem van strafbare feiten. Er was ook geen sprake van een uitlevering of terugkeer uit hechtenis. Bovendien werd de betrokkene niet begeleid door politie of marechaussee.

De Turken hebben volgens Van der Steur via een elektronisch systeem wel melding gemaakt van de uitzettingsvlucht van El Bakraoui, maar hierin staat geen inhoudelijke informatie of duiding over de achtergrond. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen. “Als iemand niet internationaal staat gesignaleerd wordt het heel ingewikkeld om adequaat actie te ondernemen.”

Geen contact Turkije en Nederland

Het bericht is overigens niet eens onder ogen gekomen van de betrokken Nederlandse diensten. Gebruikelijk is dat de politiediensten van Turkije en Nederland direct contact hebben met elkaar over een uitzetting. Vorig jaar gebeurde dat ongeveer veertig keer. Bij El Bakraoui is dat echter niet gebeurd. Het is nog steeds niet bekend bij Van der Steur waarom dat in dit geval niet is gebeurd.

Volgens Van der Steur is El Bakraoui nog steeds niet internationaal gesignaleerd in de opsporingssystemen. De Belg is een van de vermeende daders van de aanslagen in Brussel eerder deze week.

Broer leefde regels vrijlating niet na

De broer van Ibrahim, Khalid, blies zichzelf dinsdag op in de Brusselse metro. Hij had verscheidene malen zijn voorwaarden voor voorlopige vrijlating geschonden en justitie had sinds 22 oktober 2015 niets meer van hem gehoord. Dat heeft de procureur des Konings van Bergen, Christian Henry, donderdag bevestigd.

Khalid El Bakraoui werd in 2011 veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gewapende overval die hij in 2009 gepleegd had. In maart 2013 werd hij onder elektronisch toezicht gehouden en op 19 december van dat jaar werd hij vrijgelaten onder voorwaarden.

Op 13 mei 2015 werd El Bakraoui door de Brusselse politie tegenhouden na een verkeersovertreding. Hij was in de verkeerde richting een eenrichtingsstraat ingereden. Uit de identiteitscontrole door de politie bleek dat El Bakraoui's passagier een ex-gedetineerde was. El Bakraoui overtrad daarmee een van de acht voorwaarden van zijn vrijlating. Hij mocht namelijk niet in contact komen met (ex-)gedetineerden.

Het parket van Bergen is daarna op de hoogte gebracht van de schending van de voorwaarden en vroeg de intrekking van de voorlopige vrijlating van El Bakraoui. Volgens procureur Henry weigerde de strafuitvoeringsrechtbank die echter in te trekken omdat El Bakraoui de andere voorwaarden strikt had nageleefd en regelmatig langskwam ter controle.

Sinds oktober 2015 kwam El Bakraoui echter niet meer opdagen op zijn afspraken met de justitieassistent. Hij werd daarom opgeroepen om op 28 januari voor de rechtbank van Bergen te verschijnen. Toen hij niet kwam, werd zijn voorlopige vrijlating automatisch ingetrokken. Hij werd echter niet meer gevat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl