• Anis Amri neergeschoten bij routinecontrole in Italië
  • Dreigingsniveau Duitsland blijft hoog
  • Terreurverdachte reisde via Turijn naar Milaan
  • Merkel wil meer mensen uitzetten

De 24-jarige Tunesiër die ervan wordt verdacht achter de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn te zitten, is vrijdagochtend vroeg doodgeschoten in Milaan.

De terreurverdachte, Anis Amri, werd aangehouden tijdens een routinecontrole. Toen hij om zijn identificatie werd gevraagd, trok hij een wapen en schoot hij een agent in de schouder. In de schietpartij die daarop volgde werd hij doodgeschoten.

Er zijn vingerafdrukken gevonden waaruit blijkt dat het “zonder twijfel” om Amri gaat, aldus de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Bij de aanslag in Berlijn, afgelopen maandag, reed een vrachtwagen in op bezoekers van een Berlijnse kerstmarkt. 12 mensen kwamen om het leven, 48 raakten gewond.

Italië is geen onbekend gebied voor Amri. Hij verliet Tunesië na de revolutie in 2011 en woonde vervolgens in Italië. Volgens Italiaanse media heeft hij in de gevangenis gezeten voor brandstichting in een school. Hij kwam in juli 2015 in Duitsland, maar zijn asielaanvraag werd afgelopen juni afgewezen. Maar zijn uitzetting liep vast in de bureaucratie, omdat Tunesië lang ontkende dat hij burger van dat land was.

Rondreis

De terreurverdachte zou in Turijn de trein hebben genomen naar de Noord-Italiaanse stad Milaan. Zijn vluchtpoging eindigde enkele uren later, toen hij vlakbij een treinstation in voorstad Sesto San Giovanni verwikkeld raakte in een vuurgevecht met de politie.

Een Italiaanse justitiebron zei tegen Reuters dat een treinkaartje is gevonden op het lichaam van Amri. Daaruit bleek dat hij met een hogesnelheidstrein vanuit Frankrijk naar Italië is gereisd. De 24-jarige Tunesiër zou vervolgens zijn overgestapt op een regionale trein naar een voorstad van Milaan.

Volgens de bron had de politie een tip ontvangen dat de terreurverdachte in het gebied was. Daarop zouden extra patrouilles naar hem op zoek zijn gegaan. De politiechef van Milaan sprak dat vrijdag tegen. "We hadden geen inlichtingen dat hij in Milaan kon zijn'', zei Antonio de Iesu op een persconferentie.

Meer uitzetten

Bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag dat Duitsland meer uitgeprocedeerde asielzoekers wil gaan uitzetten. Het is een van de maatregelen die ze snel wil doorvoeren om het land veiliger te maken. Merkel heeft ook met de Tunesische president Essebsi gebeld om duidelijk te maken dat zijn land meer mensen die worden uitgezet, moet terugnemen.

Duitsland probeerde tevergeefs Tunesiër Anis Amri uit te zetten. Volgens Duitse media zat de man die hoogstwaarschijnlijk de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn pleegde eerder dit jaar twee dagen in een uitzetcentrum. Hij kon echter niet op het vliegtuig worden gezet, omdat zijn thuisland hem niet wilde toelaten bij gebrek aan de juiste papieren.

Opgelucht

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is opgelucht over de dood van terreurverdachte Anis Amri. Van hem gaat nu geen gevaar meer uit, zei de minister. "Maar helaas verandert dit einde van de klopjacht niet het dreigingsniveau in Duitsland. Dat blijft hoog en de autoriteiten blijven waakzaam.''

De Maizière bedankte de Italiaanse autoriteiten en met name de twee agenten die Amri staande hielden.

Zijn collega van Justitie Heiko Maas kondigde aan dat lessen getrokken moeten worden uit de aanslag. "Het gaat vooral om de vragen hoe mensen die verplicht zijn het land te verlaten zo snel mogelijk uitgezet kunnen worden en hoe mensen die een gevaar vormen nog beter in de gaten gehouden kunnen worden.''