’s Werelds grootste stopcontact voor windmolens op zee is woensdag begonnen aan de lange reis vanuit de werf in Dubai naar de Noordzee. Het is bestemd om stroom vanuit een Duits Windmolenpark op zee naar het vaste land te brengen.

Het offshore platform, dat is besteld door de Nederlandse hoogspanningsbeheerder Tennet vormt vanaf 2015 de centrale spil van de netverbinding tussen het Duitse windpark DolWin2 en het vasteland van de deelstaat Nedersaksen.

TenneT is in Duitsland bezig met het aanleggen van 13 aansluitingen voor windenergie op zee. Drie daarvan zijn inmiddels in bedrijf, de rest volgt de komende jaren. Duitsland besloot versneld om te schakelen naar duurzame energie na de kernramp in Japan in 2011.

Het nu uitgevaren platform dat zo groot is als een voetbalveld, gaat via de Indische Oceaan richting Kaap de Goede Hoop. Daarna zal het via de Atlantische Oceaan naar Noorwegen varen. Hier wordt het megabouwwerk voorbereid voor de installatie op de Noordzee.

Vanwege de enorme afmetingen van het stopcontact is het niet mogelijk om door het Suezkanaal te varen, vertelt een woordvoerder van TenneT. Daarom is gekozen voor de langere route om Afrika heen.

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl