Netbeheerder TenneT onderzoekt een mogelijke verkoop van zijn Duitse activiteiten aan de Duitse staat. De Nederlandse staat die 100 procent aandeelhouder is van TenneT, heeft de verkoop nog in overweging.

Volgens TenneT zou een verkoop kunnen helpen “om de ambitieuze doelstellingen voor de energietransitie te realiseren”.

TenneT beheert momenteel het Nederlandse hoogspanningsnet en het hoogspanningsnet in grote delen van Duitsland. De Duitse overheid wil het Duitse deel overnemen.

Volgens TenneT geven zowel de Nederlandse als de Duitse overheid er de voorkeur aan om het nationale elektriciteitsnet te financieren, daarover zeggenschap te hebben en in eigendom te hebben.

Beide regeringen richten zich sterk op de ontwikkeling van infrastructuur voor de energietransitie, gedreven door klimaatambities en geopolitieke ontwikkelingen, aldus TenneT.

Verkoop van delen stroomnet aan Duitse overheid

In het licht hiervan wil TenneT gesprekken aangaan met de Duitse overheid om de mogelijkheid van een volledige verkoop van de Duitse activiteiten tegen aanvaardbare voorwaarden te onderzoeken, laat de netbeheerder weten.

"Een dergelijke transactie zou het mogelijk maken twee sterke nationale spelers te creëren die blijven samenwerken in het aanjagen van de energietransitie."

De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder van TenneT en de overheid heeft nog geen definitief besluit genomen over een eventuele verkoop. TenneT zegt de volgende stappen in nauwe samenwerking met de Nederalndse overheid te zullen zetten.

"TenneT blijft zich in de komende gesprekken richten op het waarborgen van de leveringszekerheid en de belangen van haar medewerkers, klanten, leveranciers, financiers en andere stakeholders", aldus een verklaring.

De kapitaalinvesteringen van TenneT worden voornamelijk gefinancierd met vreemd vermogen, waarbij de netbeheerder de grootste uitgever van groene obligaties in de Europese Unie is, en met eigen vermogen om een sterke kredietwaardigheid te behouden.

Kapitaal nodig om Nederlands stroomnet te versterken

TenneT heeft dit decennium steeds meer kapitaal nodig en de Nederlandse overheid geeft er volgens TenneT de voorkeur aan om de Nederlandse activiteiten te financieren. Deze worden momenteel geschat op circa 10 miljard euro.

Ook voor de toenemende kapitaalbehoefte voor de Duitse activiteiten, naar schatting goed voor zo'n 15 miljard euro, moet een structurele oplossing worden gezocht.

In antwoord op Kamervragen zei minister Kaag van Financiën dat volledige verkoop van de Duitse activiteiten één van de mogelijke scenario's is om aan de omvangrijke kapitaalbehoefte te voldoen.

Op z'n vroegst zal halverwege maart een definitief besluit worden genomen, zei Kaag ook.

Personeel van TenneT is tegen de voorgenomen verkoop van de Duitse activiteiten, schrijft het AD. Als grote Europese speler kan de netbeheerder de energietransitie beter aan en goedkoper materiaal inkopen. Dat zou miljarden schelen. Daarnaast zijn de Duitse en Nederlandse delen de afgelopen jaren juist met

Lees ook: Nederland kampt vanaf 2030 mogelijk met een stroomtekort door afhankelijkheid van wind en zon, waarschuwt netbeheerder