• Een oplopend tekort aan accountants kan de komende jaren zorgen voor problemen met de controle van jaarrekeningen van bedrijven, waarschuwt het economisch bureau van ING.
  • Een van de problemen is dat er meer bedrijven bijkomen die controleplichtig zijn, terwijl het aanbod van accountants afneemt.
  • Meer investeren in slimme data-analyse kan een oplossing bieden.

Op de arbeidsmarkt is in tal van sectoren sprake van krapte en dat geldt ook voor accountants. Een oplopend tekort aan accountants kan de komende jaren zorgen voor problemen met de controle van jaarrekeningen van bedrijven, zo waarschuwt het economisch bureau van ING in een dinsdag verschenen analyse.

De economen van ING noemen drie redenen voor het toenemende tekort aan accountants: er stromen minder studenten in bij opleidingen voor accountancy, ervaren accountants stromen vaker door naar andere functies in het bedrijfsleven en er is meer werk wat betreft de boekencontrole.

Dat laatste heeft te maken met het feit dat er meer bedrijven bijkomen die controleplichtig zijn. Hiervoor gelden drie criteria, waarbij een onderneming die gedurende twee opeenvolgende jaren aan twee van de drie criteria voldoet, controleplichtig is.

Het gaat om de volgende criteria:

  • Een omzet van meer dan 12 miljoen euro
  • Een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
  • Vijftig of meer medewerkers in dienst

Het aantal bedrijven met 50 of meer medewerkers is in vijf jaar tijd met 9 procent gestegen tot 14.880 in 2021, aldus het rapport van ING.

Momenteel hebben volgens de economen van ING vooral kleinere beursgenoteerde bedrijven moeite met het vinden van een accountant voor de controle van de jaarrekeningen. Maar "ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven is dit een reëel toekomstscenario".

Een probleem hierbij is dat het aantal accountantskantoren dat wettelijke controles uitvoert in vijf jaar tijd is gedaald van 330 naar 261.

De economen van ING suggereren dat de krapte op de markt voor accountants investeringen in data-analyse noodzakelijk maken, om slimmer en efficiënter te werken. Maar dit staat bij veel accountants nog in de kinderschoenen.

"Meer geavanceerde vormen van data-analyse, zoals advies op maat en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen (data as a service), worden nog nauwelijks toegepast. Vooral de middelgrote kantoren vallen tussen wal en schip."

LEES OOK: Nederlandse bedrijven hebben nog bijna €20 miljard aan schuld uitstaan bij de belastingdienst: deze 20 sectoren hebben het meest te stellen met de fiscus