Steeds meer middelbare scholieren kiezen voor een technische studie. Fijn, want het bedrijfsleven staat te springen om geschoolde techneuten. Maar er is een probleem: technische universiteiten kunnen de enorme toestroom niet aan.

Het volgende collegejaar gaan de vier technische universiteiten een numerus fixus instellen voor acht studies. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dit jaar.

De maatregel is nodig omdat de technische universiteiten de groeiende instroom van studenten niet meer aankunnen, zegt Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente, woensdag in Het Financieele Dagblad.

Het probleem is volgens hem dat het kabinet de geldkraan heeft dichtgedraaid, terwijl het aantal technische studenten in tien jaar tijd met 50 procent is toegenomen. “Dit is gewoon niet vol te houden. We weigeren ieder jaar meer studenten”, aldus Van der Chijs.

450 miljoen euro nodig

Volgens de Twentse bestuursvoorzitter zou het vele miljoenen kosten om laboratoria in te richten en hooggespecialiseerde docenten te werven. Hij spreekt van 450 miljoen euro extra per jaar om in 2020 terug te zijn op het niveau van 2010, namelijk vijftien studenten per docent.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft geen goed woord over voor het voornemen een numerus fixus in te stellen. “Instellingen hadden al lang en breed deze stijgende studentenaantallen aan kunnen zien komen. Er is nota bene gericht met marketing op aangestuurd. Nu de studentenaantallen de pan uitrijzen wijzen ministerie en technische instellingen naar elkaar en zijn studenten de dupe”, aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Volgens hem is een studentenstop “een doekje voor het bloeden en geen structurele oplossing”.

Lees ook op Business Insider