Melinda French Gates, de voormalige vrouw van Microsoft-oprichter Bill Gates, heeft voor het eerst openlijk haar steun uitgesproken voor een presidentskandidaat. Ze hoopt dat de Democraat Joe Biden wint van Donald Trump, maar daar is de excentrieke techmiljardair Elon Musk niet zo blij mee.

“Dit kan de ondergang van de westerse beschaving inluiden”, schreef Musk in reactie op een X, naar aanleiding van een post over de steun van French Gates voor Biden.

Gates plaatste donderdag zelf een post op X, waarin ze haar steun voor Biden uitsprak. “Ik heb nog nooit een presidentskandidaat gesteund. Maar de verkiezingen van dit jaar zijn zo belangrijk voor vrouwen en gezinnen dat ik deze keer niet kan blijven zwijgen”, schreef Gates.

Afgelopen maart haalde Musk ook uit naar een andere ex-vrouw van een bekende techmiljardair. Toen ging het om MacKenzie Scott, de voormalige partner van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

"Superrijke ex-vrouwen die een hekel hebben aan hun voormalige echtgenoot moeten worden opgenomen op de lijst van redenen waarom de westerse beschaving ten onder is gegaan ", schreef Musk in een inmiddels verwijderde post op X van 6 maart.

Musk is overigens ook geen fan van Bill Gates zelf. Volgens een afgelopen jaar verschenen biografie van Musk was de baas van autobedrijf Tesla woedend dat Gates speculeerde op een koersdaling van Tesla.

"Hoe kan iemand zeggen dat hij klimaatverandering wil tegengaan en vervolgens iets doen dat schadelijk is voor het bedrijf dat het meeste doet? Pure hypocrisie!", zei Musk tegen zijn biograaf Walter Isaacson.

Musk is geen fan van Biden en krijgt telefoontjes van Trump

De minachting van Musk voor Melinda French Gates kan ook voortkomen uit zijn afkeer van president Joe Biden. Musk heeft herhaaldelijk kritiek geuit op Biden, nadat Tesla was uitgesloten van de top over elektrische voertuigen van de president in 2021.

"Biden hield een topbijeenkomst over elektrisch rijden en nodigde Tesla niet uit. Hij nodigde GM, Ford, Chrysler en UAW [United Auto Workers Union] uit voor een top in het Witte Huis", vertelde Musk journalist Kara Swisher in september 2021. "Hij heeft Tesla niet één keer genoemd en prees GM en Ford voor hun rol in de EV-revolutie."

De techmiljardair heeft ook kritiek geuit op de aanpak van de grenscrisis in het zuiden van de VS en beschuldigde de Democratische Partij ervan "gecontroleerd te worden door vakbonden."

In november 2023 vertelde Musk journalist Andrew Ross Sorkin tijdens een conferentie dat hij niet op Biden ging stemmen. Musk heeft zich echter niet uitgesproken voor voormalig president Donald Trump.

Wel lijken Musk en Trump de laatste tijd intensiever contact te hebben. Afgelopen week zei Musk tijdens een aandeelhoudersvergadering van Tesla dat hij regelmatig telefoontjes van Trump ontvangt.

Musk gaf aan dat de voormalige president "erg aardig" was aan de telefoon. "Ik heb een aantal gesprekken met hem gehad, en hij belt me zomaar, zonder reden. Ik weet niet waarom, maar hij doet het," zei Musk.

LEES OOK: Steunt Elon Musk Donald Trump als presidentskandidaat? ‘Dat kan hem duur komen te staan’, zegt durfinvesteerder (Engels)