Vermogensbeheerder Cathie Wood van het Amerikaanse beleggingshuis Ark Invest heeft een zwaar jaar achter de rug. Toch blijft Ark Invest optimistisch over onder meer de bitcoin.

Analisten van Ark schrijven in een nieuw rapport dat de bitcoin een waarde van 1 miljoen dollar kan aantikken tegen 2030 en pleit voor een langetermijnhorizon voor beleggen in de grootste cryptomunt.

Analist Yassine Elmandjra schrijft in een rapport, dat de naam Big Ideas draagt, dat de bitcoin nog maar een fractie van z’n potentiële gebruik heeft bereikt.

Ark Invest noemt het gegeven dat minimaal 13,5 miljoen van de bijna 19 miljoen bitcoins in omloop in de afgelopen 155 dagen niet van eigenaar zijn gewisseld, een aanwijzing dat veel eigenaren van bitcoins ze voor de lange termijn aanhouden.

Geloof in de bitcoin

De bitcoin kreeg flinke klappen sinds het piekniveau van 69.000 dollar afgelopen november en zakte begin deze week naar een niveau van 33.000 dollar. Woensdag noteerde de bitcoin weer iets boven de 37.000 dollar.

De analisten van Ark Invest wijzen op een technische aanpassing van het onderliggende netwerk van de bitcoin, de zogenoemde Taproot upgrade, als positieve ontwikkeling. Ook zijn ze positief over het zogenoemde Lightning Network dat het mogelijk moet maken om bitcointransacties sneller af te handelen.

Verder noemt Ark Invest de interesse van bedrijven en vermogensbeheerders voor de bitcoin, met een verwijzing naar partijen als Grayscale, Block.one, MicroStrategy en Tesla.

Zorgen over het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, wuiven de analisten van Ark Invest weg. In de redenering van Ark Invest is het 'minen' van bitcoin zelfs positief voor het milieu. Dit zou de energie-industrie prikkels geven om duurzamer te worden.

Dat toezichthouders kritisch tegenover het energieslurpende karakter van het goedkeuren van bitcointransacties staan, ziet Ark niet als een groot risico. China deed mede hierom de bitcoin in de ban, Rusland overweegt en dergelijke stap en de Europese toezichthouder ESMA vindt dat er een verbod moet komen op cryptomunten met een hoog energieverbruik.

Techmiljardair Bill Gates liet zich ook zeer kritisch uit over de milieu-impact van de bitcoin. Analist Elmandjra van Ark vindt daarentegen dat je de bitcoin als een duurzame belegging mag beschouwen in lijn met de zogenoemde ESG-normen. "Onze bevindingen suggereren dat de bitcoin het potentieel heeft om het monetaire systeem te transformeren door financiële vrijheid te bieden en gebruikers op een eerlijke wijze controle te geven."

Oprichter Cathie Wood richt zich met Ark Invest veelal op bedrijven die inspelen op innovatieve techtrends. De vermogensbeheerder was in 2020 zeer succesvol met beleggingsfondsen die in hippe techbedrijven beleggen. Maar het belangrijkste beleggingsfonds, de ARK Innovation ETF verloor afgelopen jaar 23 procent van zijn waarde, terwijl de brede S&P 500-index 29 procent won.

Sinds de start van dit jaar daalde de ARK Innovation ETF nog eens meer dan 20 procent. De grootste belegging van dit fonds is Tesla, de maker van elektrische auto's. Het bedrijf van Elon Musk baarde afgelopen jaar opzien door voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins te kopen. Een deel daarvan werd verkocht, maar eind september 2021 stond er nog voor een bedrag van 1 miljard dollar aan bitcoins op de balans van Tesla.

LEES OOK: De hoofdstrateeg van een cryptobedrijf legt uit waarom de bitcoin kan zakken tot $18.000 – en noemt 4 altcoins die interessant zijn om op te pikken in de dalende markt