Mensen die alleen een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om geld te krijgen, moeten worden gestopt. Het gaat hen niet om informatie van de overheid.

De Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met een voorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om een einde te maken aan het misbruik.

Wob-verzoeken worden voortaan uitgezonderd van de wet die dwangsommen regelt. Tot nu toe gold ook bij Wob-verzoeken dat de burger recht heeft op een geldbedrag als er niet op tijd een beslissing op een aanvraag of bezwaar komt.

Mensen en zelfs kleine bedrijfjes maken hier misbruik van, door bijvoorbeeld een Wob-verzoek te verbergen in een open sollicitatiebrief. Zij hopen dat het verzoek over het hoofd wordt gezien om vervolgens geld te innen.

Deze valse verzoeken kosten de overheid jaarlijks tussen de 8 en 14 miljoen euro aan afhandeling. Daar komen de kosten voor de dwangsommen nog bij. Het geldbedrag kan oplopen tot 1260 euro.

Het schrappen van Wob-verzoeken uit de wet voor dwangsommen betekent niet dat bijvoorbeeld een ministerie of gemeente niet meer op tijd hoeft te reageren op een aanvraag of bezwaar, benadrukt Plasterk. Zij blijven verantwoordelijk voor een tijdige beslissing op het Wob-verzoek. Gebeurt dat niet, dan kan de burger altijd nog naar de rechter stappen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl