De gebruikelijk-loonregeling voor BV’s is minder streng dan soms wordt gedacht. Maar je moet wel consequent zijn.

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die in loondienst zijn bij hun eigen BV mogen zichzelf niet te weinig betalen. Doen zij dat wel, dan kunnen zij het uitgespaarde uitkeren als dividend.  Omdat over dividend minder belasting wordt geheven dan over salaris, loopt de fiscus dan inkomsten mis. Daarom moeten dga’s zichzelf minimaal 44.000 euro (2015) per jaar aan brutosalaris betalen. Dat geldt ook als de partner of het kind van de dga vanuit de BV een salaris ontvangt.

Onlangs stond de vrouw van een ondernemer – nota bene de eigenaar van een belastingadvieskantoor – in hoger beroep voor de rechter. Zij zou van de BV, waar zij in loondienst was, een te laag salaris hebben gekregen. Daardoor zou de Belastingdienst inkomsten zijn misgelopen. Haar jaarsalaris was binnen enkele jaren gedaald van 24.000 euro naar 7.500 en naar nul.

Loon partner in de BV

Nu is 24.000 euro al minder dan wat volgens de wet minimaal moet worden betaald; maar de wet kent uitzonderingen. Als voor het soort werkzaamheden elders duidelijk meer of minder wordt betaald dan die 44.000 euro, stelt de fiscus vast dat je eigenlijk meer of minder dan dat bedrag verdient.

Een medisch specialist die vanuit zijn eigen BV zijn vak uitoefent, zal veel meer dan 44.000 euro moeten verdienen. Maar als de partner van de specialist twee dagen per week in loondienst is om de telefoon op te nemen, mag het salaris lager zijn dan 44.000 euro. In bovenstaande rechtszaak ging het om secretariële werkzaamheden.

Het hof ging mee met het uitgangspunt dat voor haar werk minder dan het gebruikelijk loon mocht worden betaald. Temeer daar zij in deeltijd werkte. Maar een daling naar nul vond het hof niet waarschijnlijk.

Volgens de vrouw had zij in het jaar waarin zij geen salaris meer kreeg slechts hand- en spandiensten verricht. Maar ook voor hand- en spandiensten wordt in het economisch verkeer normaal gesproken betaald. Het hof vond dan ook dat de Belastingdienst er terecht vanuit ging dat zij hetzelfde salaris verdiende als voorheen.

Het inkomen in de onderhavige jaren was door de Belastingdienst dan ook terecht verhoogd naar het 'oude' inkomen van 24.000 euro. Daarnaast mag de fiscus een vergrijpboete opleggen wegens grove schuld van 25 procent.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl