Staalconcern Tata Steel (het vroegere Hoogovens) gaat opnieuw snijden in het personeelsbestand in Nederland.

In totaal zullen er circa 200 banen verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden hierbij niet uitgesloten, maakte de centrale ondernemingsraad van het bedrijf woensdag bekend.

De raad is woensdagmiddag geïnformeerd over het voornemen van de directie om de kosten van ondersteunende functies met 20 procent te verlagen.

Verreweg het grootste deel heeft betrekking op de personeelskosten. Het gaat om de afdelingen personeelszaken, informatiesystemen (GIS), inkoop, research en technologie, communicatie en de afdeling strategie.

Derde grote reorganisatie

Het is de derde grote reorganisatie in korte tijd bij Tata Steel in Nederland, “na de 800-operatie in 2011 en de Beter Werken-reorganisatie in 2013, die 1000 werknemers hun baan heeft gekost”, aldus de ondernemingsraad.

Een woordvoerder van Tata Steel stelt dat het staalconcern in heel Europa de kosten terug moet brengen, vanwege ongunstige omstandigheden op de staalmarkt. Hij vindt het echter nog te vroeg om over aantallen te spreken. “Er zullen ongetwijfeld banen verdwijnen, maar de plannen daarvoor moeten nog worden gemaakt.”

Volgens de zegsman is pas half maart duidelijk hoeveel er per afdeling bespaard wordt. Nu staat alleen vast dat het gaat om ondersteunende diensten, en dat de onderdelen productie en veiligheid buiten schot zullen blijven.

Lees ook op Business Insider

Ondernemingsraad is boos

De ondernemingsraad is boos dat Tata Steel in Nederland dit boekjaar wel met winst zal afsluiten, maar dat de werknemers “de rekening betalen van een concern dat kampt met een grote schuld, veroorzaakt door de aankoop van Corus een aantal jaren geleden”.

De woordvoerder van Tata Steel bestrijdt dit: “Wij schrijven wel zwarte cijfers. Maar de winst is niet genoeg om de investeringen, die we moeten doen, te betalen.”

Bij Tata Steel Nederland werken bijna 10.000 mensen, van wie 9000 in IJmuiden. Wereldwijd telt het concern zo’n 80.000 medewerkers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl