In geen land in Europa is tanken zo duur als in Nederland. Met de zomervakantie voor de deur kan de Nederlander even ontsnappen aan de hoge prijzen voor benzine en diesel, waarvan een fors deel te wijten is accijns en btw.

Benzine en diesel zijn in de meeste landen om ons heen aanzienlijk goedkoper. Maar wat betaal je precies in welk land?

Onderstaande grafiek toont de gemiddelde pompprijzen voor benzine en diesel in verschillende Europese landen. De prijzen komen uit het wekelijkse rapport over motorbrandstoffen van de Europese Commissie.

Wie naar Oost-Europa gaat, is spekkoper met lage literprijzen als 1,16 euro voor een liter benzine in Hongarije en zelfs 1,11 euro per liter in Bulgarije. Wel eerst even langs Luxemburg rijden om de tank daar tot de rand te vullen.

Goedkoop tanken in Europa

Ook binnen landen zijn er natuurlijk prijsverschillen. Kijk daarvoor eens op een site als Ich Tanke, dan zie je precies waar je in Duitsland het goedkoopst uit bent.

In Frankrijk hebben hypermarchés als Carrefour, Super U en Intermarché goedkope benzinestations. Maar let wel op de juiste E-nummers, zoals in Spanje.

Een verkeerde brandstof in de motor kost je meer dan het totale voordeel van wel honderd goedkope tankbeurten.

Lees ook op Business Insider

En let ook op de milieuzones die in Europa her en der uit de grond schieten. Dat lieflijke stadje is misschien wel verboden voor je diesel uit 2004 en dat kan een stevige boete opleveren. Enfin, kijk zelf maar. Fijne vakantie!

Lees meer over vakantie: