Het ziet ernaar uit dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken eurocommissaris wordt. Oud-PvdA-minister Bert Koenders, die momenteel de VN-vredesmissie in Mali leidt, volgt zijn partijgenoot dan waarschijnlijk op in Den Haag.

Dat meldden althans goed in gevoerde bronnen.

De 53-jarige Timmermans spreekt dinsdag in Brussel met de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over de topfunctie. Volgens ingewijden is Timmermans ook in de race om de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie te worden.

Juncker zou vorige week hebben laten blijken dat hij voor Nederland een zware post in gedachten heeft in zijn nieuwe Commissie. Juncker wil vicevoorzitters die ook leiding gaan geven aan clusters van eurocommissariaten. Timmermans is daar volgens het kabinet zeer geschikt voor, onder meer omdat hij in Europa breed aanzien heeft weten te verwerven en veel talen spreekt. Hij spreekt vloeiend Engels, Duits, Frans, Russisch en Italiaans.

Koenders als opvolger in Den Haag

De 56-jarige Koenders was in het vierde kabinet-Balkenende minister voor Ontwikkelingssamenwerking en daarvoor jarenlang lid van de Tweede Kamer. Hij is nu hoofd van de VN-vredesmacht in Mali en was eerder speciaal vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust.

Mocht Timmermans alsnog afvallen voor de Europese post, dan zou minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoge ogen gooien. Ook zij is PvdA-lid.

Kansen van Dijsselbloem

In de afgelopen weken klonk veelvuldig de naam van Jeroen Dijsselbloem als potentiële eurocommissaris. Maar de kansen dat de PvdA-minister van Financiën dit najaar naar Brussel vertrekt, zijn volgens ingewijden drastisch geslonken.

Tegelijk groeien zijn kansen op een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep, de post die hij in elk geval tot volgend jaar zomer bezet. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak vorige week steun uit aan de Spaanse kandidaat om Dijsselbloem op te volgen, maar daarover wordt pas later beslist.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl