Bij de beursgang van de bezorgdienst voor maaltijden Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisberzorgd.nl, lijkt het bedrijf niet het onderste uit de kan te gaan halen.

Takeaway.com gaat naar de beurs voor een prijs tussen de 21,50 en 23 euro per aandeel, meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van de voorwaarden voor de beursintroductie die het persbureau heeft ingezien.

In het vorige week gepubliceerde prospectus werd nog een introductieprijs genoemd tussen de 20,50 en 26,50 euro. Takeaweay.com lijkt dus niet voor de hoogste prijs te gaan.

Er is volgens Bloomberg voldoende belangstelling om alle aandelen die het bedrijf en zijn huidige eigenaren willen verkopen, te plaatsen.

Takeaway.com: 1 miljard waard op de beurs

Met een introductiekoers van rond de 22,50 euro zou Takeaway.com op de beurs circa 1 miljard euro waard zijn. Nog altijd een forse waardering van pakweg tien keer de omzet – als je uitgaat van een omzetniveau van ongeveer 100 miljoen euro dit jaar.

Over de eerste helft van 2016 haalde Takeaway.com een omzet van 50 miljoen euro.

Takaway.com leed in 2015 een netto verlies van bijna 20 miljoen euro en in de eerste helft van dit jaar was dat 11,5 miljoen euro.

Duitse markt

Grootste uitdaging voor oprichter Jitse Groen is de strijd in Duitsland. Uit de financiële cijfers van Takaway.com blijkt dat de operationele winst vóór afschrijvingen (ebitda) in Nederland in de eerste helft van dit jaar ruim 16 miljoen euro positief was en in Duitsland bijna 18 miljoen euro negatief.

Takeaway.com nam in 2014 de Duitse maaltijdendienst Lieferando.de over. Die levert felle strijd met concurrent Delivery Hero, om het marktleiderschap op de Duitse markt. Dat bedrijf is gelieerd aan de Berlijnse startupmachine Rocket Internet.

Het succes of falen van Takeaway.com in Duitsland wordt dus extreem belangrijk voor de manier waarop beleggers de beursdebutant zullen beoordelen.

44 procent aandelen Takeaway naar de beurs

In totaal worden er circa 19,1 miljoen oude en nieuwe aandelen geplaatst, exclusief een overtoewijzingsoptie van 2,5 miljoen aandelen. De aangeboden stukken vertegenwoordigen maximaal 44,1 procent van het totaal geplaatste aandelenkapitaal, na volledige uitoefening van de overtoewijzingsoptie.

Topman Jitse Groen is van plan zo’n 95 procent van zijn belang te behouden. Takeway.com wil minstens 350 miljoen euro ophalen met de beursgang. De opbrengsten worden gebruikt voor aflossing van schulden, voor investeringen in bestaande activiteiten en voor mogelijke overnames.