Schrijver en dichter Martin Gijzemijter maakt al sinds 2001 op bestelling persoonlijke Sinterklaasgedichten. Zijn doel is het wegnemen van Sinterklaasstress. “Met elk gedichtje dat ik schrijf, fiks ik iemands Sinterklaasavond.”

Tijd is deze weken schaars voor Martin Gijzemijter. Het interview kan er net even tussendoor. Tussen 29 november en Sinterklaasavond tikt hij 50 tot 80 gedichten per etmaal. Zeker nu hij dit jaar voor het eerst adverteert op Google, gaat het hard. “Voorheen deed ik het grotendeels alleen, maar nu heb ik vijf schrijfvrienden moeten inschakelen”.

Gijzemijter en zijn vijf dichtpieten maken op bestelling persoonlijke gedichten. Op de site Vijftwaalf.nl vul je gegevens in over de persoon voor wie het gedicht bedoeld is, en afhankelijk van de lengte en de snelheid waarmee desbetreffende Sinterklaas over het rijm moet beschikken, ben je 4,95 euro of meer kwijt.

Gijzemijter begon vijftwaalf.nl in 2001. De directe aanleiding was een gedicht van een oom. “Een verschrikkelijk gedicht dat door zo’n machine was getrokken. Kon je aan alle kanten zien.” Omdat hij goed is in Sinterklaasgedichten begon hij de site.

In eerste instantie vooral om mensen te helpen, want hij schreef ze die eerste jaren voor niets. “Mensen schieten rond Sinterklaas echt in de stress. Soms zijn ze echt wanhopig. Met het maken van een gedicht fiks ik hun Sinterklaasavond”.

Eerst deed je het gratis. Wanneer werd het een betaalde site?

"Het eerste jaar kwamen er tientallen aanvragen. Daarna werden het er honderden en toen meer dan duizend. Toen ging het niet meer. Het werd ook een rare site: alleen als je mazzel had, kreeg je je gedicht. Dat was het moment dat ik aan een betaalmodel moest gaan geloven. In 2008 kon dat ook. Toen ik de site begon, betaalde nog niemand online. Dat deed je niet, en al helemaal niet voor een virtueel product."

En mensen wilden betalen.

"Ja, steeds meer. En nu ik op Google adverteer, heb ik anderen moeten inschakelen. Voorheen deed ik het grotendeels alleen."

Je hebt ook nog gratis gedichten op de site staan.

"De gedichten die gratis op de site staan, zijn op thema of op cadeau. De gedichten die ik schrijf, die zijn persoonlijk. Daarin verwerk ik persoonlijke zaken. Dat iemand een zwaar jaar heeft gehad, zijn baan is kwijtgeraakt, maar dat het na de verhuizing komend jaar allemaal beter gaat worden.

Ik wil vooral dat mensen een gedicht hebben en ze hoeven er van mij ook niet per se voor te betalen. Al komt 90 procent die gratis gedichten halen, dat geeft niet. Het hogere doel blijft stress wegnemen. En er blijven zat mensen die bestellen. Zelfs voor een baby van vijf maanden. Tsja, als je dat wilt...."

Je bent behoorlijk idealistisch. Heb je er dan geen moeite mee dat die mensen zelf geen gedicht schrijven?

"Morele bezwaren? Eigenlijk niet. Ik vind het veel erger als ze zo'n gedicht van zo'n machine gebruiken. Nu hebben ze in elk geval nog nagedacht over de informatie die ze bij ons invoeren. Ik heb er wel eens moeite mee als mensen gedichten voor hun kinderen bestellen. Het is je kind ja. Daar moet je moeite voor doen!"

Wat doe je eigenlijk die vijftig andere weken van het jaar?

"Dan schrijf ik liedjes, artikelen en gedichten voor mijn Facebookpagina die ik in eigen beheer bundel en uitgeef. Ik heb ook het domein veertientwee.nl. Ik weet niet of ik daarmee weg kom, het is toch wat anders Valentijn, maar Ik ga het in elk geval proberen."

Heb je buiten dichtmachines op internet nog concurrenten?

"Er zijn wel andere dichters met een Sinterklaas-service, maar die helpen vijf mensen per dag. Ik ben de enige die het commercieel en grootschalig aanpakt."

Wat zijn je plannen voor de komende jaren?

"Na dit jaar ben ik echt benieuwd waar het dak is. Voorheen verdiende ik een paar honderd euro, nu is het tienduizend. Volgend jaar wil ik tien mensen klaar hebben staan, en mijzelf veel meer bezig houden met promotie. Ook heb ik een hoop informatie waar zakelijk potentie in zit. Ik weet welke cadeaus mensen krijgen. Of beter, misschien gaan krijgen, want misschien hebben ze het nog niet gekocht."

Je wilt nog altijd mensen helpen ontstressen, maar hoe zit het eigenlijk met jou?

"Stress, heel veel stress. Hahaha. Ik moet dit echt anders gaan aanpakken, zei ik tegen mijn vrouw. 5 December is echt mijn feestje, maar dan ben ik totaal afgepeigerd."

En dan val je in slaap bij je eigen gedicht...

"Nou eigenlijk doen we zelf niet meer aan gedichten. Mijn familie wil het niet. En hoewel het in het verleden wel is gebeurd, vinden ze het raar om een gedicht bij mij aan te vragen."