De inboedel van de failliete reisorganisatie Oad is woensdag onder de hamer gegaan. De veiling leverde een bedrag van zeker 367.000 euro op.

Dat hebben de curatoren gemeld. Het eindbedrag kan nog oplopen tot 385.000 euro, omdat de curatoren nog niet alle biedingen hebben geaccepteerd. De opbrengst was zoals verwacht.

Bus uit bedrijfsmuseum

Pronkstuk van de veiling was een T-Ford uit 1924, met plaats voor acht passagiers. Die kreeg voor 47.500 euro een nieuwe eigenaar. Wie de koper is, maken de curatoren niet bekend. Met het busje begon Gerard ter Haar uit Borne in 1924 de Overijsselsche Autobusdiensten (Oad).

Voor de koffers was plaats op het dak. De stokoude bus heeft tot aan het faillissement van het bedrijf in het eigen museum in Holten gestaan.

Een moderne Jeep Grand Cherokee uit 2012 leverde 34.000 euro op. Een oude AEC-bus uit 1953 is voor ruim 19.000 euro verkocht, een 8-persoons Volkswagenbusje uit 1969 was goed voor 18.000 euro. Daar staat tegenover dat iemand een derdehands Skoda Fabia van een paar jaar oud voor nog geen 2000 euro op de kop tikte.

Oranje-sjaals voor een prikkie

Behalve de auto's werden ook kleinere spullen geveild, zoals computers, telefoons en meubelen. Voor 1300 euro kocht iemand de inhoud van het directiekantoor: een ronde vergadertafel, negen stoelen, een bureau, enkele kasten, een kapstok, een tijdschriftenrek en een computerscherm. Een pakket met duizenden sjaals en twee gesigneerde shirts van Ajax deed ruim 3000 euro. Ongeveer 300 sjaals van het Nederlands elftal leverden daarentegen maar 150 euro op.

De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeisers van Oad. Het is niet bekend hoeveel schuld de reisorganisatie nog heeft openstaan.

Oad ging in september onverwachts failliet. Volgens het Overijsselse familiebedrijf kwam dat door ,,het slechte economische klimaat en de teruglopende omzetten in de reisbranche''. Enkele onderdelen hebben inmiddels een doorstart gemaakt.

Meer dan 80.000 gedupeerde Oad-klanten kregen hun geld terug via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dat kostte het fonds 17 miljoen euro, het hoogste bedrag dat SGR ooit op tafel heeft gelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl