• Het OM heeft Sywert van Lienden woensdag vrijgelaten, de ondernemer was opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar zijn mondkapjesdeal.
  • Volgens het OM betekent dit niet dat de zaak hiermee is afgedaan, Van Lienden blijft verdachte en het onderzoek naar de deal loopt gewoon door.
  • Van Lienden en zijn compagnons verdienden miljoenen aan de mondkapjesdeal, terwijl zij in de media beweerden zonder winstoogmerk te handelen.
  • Lees ook: Sywert van Lienden opgepakt in strafrechtelijk onderzoek naar zijn omstreden mondkapjesdeal

Ondernemer en lobbyist Sywert van Lienden wordt niet langer vastgehouden voor zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal, dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Het OM wil geen informatie geven over wat het verhoor van Van Lienden heeft opgeleverd, maar geeft wel aan dat zijn vrijlating niet betekend dat hij geen verdachte meer is, aldus een woordvoerster van het OM.

Van Lienden werd maandag samen met de twee andere oprichters van de Stichting Hulptroepen Alliantie opgepakt, een van hen is ook vrijgelaten. Een derde zit nog vast.

Het onderzoek naar Van Lienden en zijn zakenpartners loopt gewoon door, maar het OM heeft besloten de mannen niet langer in voorarrest houden.

Het OM is het strafrechtelijk onderzoek begonnen naar aanleiding van een aangifte van het uitzendconcern Randstad. Twee woningen en een kantoor werden doorzocht. Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Randstad deed in december aangifte. Het concern besloot mee te doen met een aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid.

LEES OOK: Camille van Gestel, bekend van de mondkapjesaffaire, is een nieuw bedrijf begonnen: voor €0,35 per dag plant hij bomen om je CO2-footprint te compenseren