• Het ministerie van Volksgezondheid wist dat Sywert van Lienden had gelogen over samenwerking met KLM voor een luchtbrug met China voor het invliegen van mondkapjes.
  • Dat vertellen KLM en de verantwoordelijke topambtenaar van VWS aan onderzoeksplatform Follow the Money.
  • Toch ging het ministerie in zee met Van Lienden, omdat het bang was dat hij ging opbieden tegen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.


De top van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ging met de Stichting Hulptroepen van Sywert van Lienden in zee terwijl men wist dat er was gelogen over een distributieketen zonder winstoogmerk die Van Lienden zou hebben opgezet met KLM voor het invliegen van mondkapjes.

Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money.

Eind maart 2020 zette het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met luchtvaartmaatschappij KLM een luchtbrug op tussen China en Nederland. De inkooporganisatie en KLM spraken af dat die verbinding uitsluitend zou worden ingezet voor de overheid en dus niet voor de stichting van Van Lienden.

Toch liet Van Lienden meermalen onterecht weten zaken te doen met de KLM. “In elke presentatie werd KLM genoemd. Van Lienden heeft lang geclaimd dat KLM een partner was,” zegt VWS-topambtenaar Mark Frequin die verantwoordelijk was voor de samenwerking met LCH.

Van Lienden door KLM geïnformeerd

KLM zegt tegen Follow the Money dat aan Van Lienden en de Stichting Hulptroepen is verteld dat de maatschappij alleen voor de overheid zou vliegen. "Daarna is er geen contact meer geweest en verliep alles via LCH", aldus een KLM-woordvoerder.

De top van VWS wist dus dat de claim van Van Lienden vals was. Toch dreigde zijn stichting een concurrent van het LCH te worden, in de ogen van de toen verantwoordelijk minister Martin van Rijn (Medische Zorg).

"Hij vreesde dat het LCH en de Hulptroepen van Van Lienden tegen elkaar gingen opbieden en zo de prijzen nog verder zouden opdrijven," aldus Frequin.

Wel deal met winstoogmerk

Van Rijn dacht destijds dat Van Lienden handelde zonder winstoogmerk. Dit omdat hij met zijn zakenpartners een convenant van LCH had ondertekend waarin zij dat beloofden. De deal ging echter naar Relief Goods Alliance BV, wel van de ondernemers maar niet onderdeel van het convenant.

In totaal ontvingen Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel ruim 100 miljoen euro belastinggeld voor ongeveer 40 miljoen mondkapjes. Deze mondkapjes zijn echter nooit gebruikt.

De Tweede Kamer wil dat Van Lienden en zijn zakenpartners de 28 miljoen euro die ze verdiend hebben met de mondkapjesdeal teruggeven aan de belastingbetaler.

Van Lienden wilde zelf niet reageren op vragen van Follow the Money.

Lees meer over Sywert van Lienden: