Als de linkse partij Syriza de Griekse verkiezingen wint, wil het de all-inreizen naar Griekenland aanpakken. Zelfmoord, zegt de toerismebranche.

De zenuwen binnen de eurozone over een mogelijke zege van de linkse partij Syriza bij de Griekse verkiezingen op de 25e lopen op. Hou je van geheel verzorgde volpension-reizen naar het land van gyros en ouzo? Dan moet je je misschien ook zorgen gaan maken. Syriza heeft het namelijk niet op die all-in-aanbiedingen, schrijft de New York Times.

Lokaal café verdient niets

Die houden toeristen opgehokt op resorts, waardoor lokale bedrijven en attracties niet meeprofiteren, redeneert de partij. Syriza heeft beloofd de pakketreizen in te perken, als ze aan de macht komen. De linkse partij zegt te streven naar “toerisme van een betere kwaliteit”. “Sommige toeristen weten niet eens in welk deel van Griekenland ze zitten, omdat ze nooit het hotelterrein afkomen”, zei een Syriza-parlementslid.

Tot overmaat van ramp heeft de Nieuwe Democratie-partij van de huidige premier Antonis Samaras óók het toerisme in het vizier. De partij wil de btw op hotelovernachtingen verdubbelen, naar 13 procent. Verschillende btw-tarieven werden de afgelopen jaren herhaaldelijk verhoogd en verlaagd, tot wanhoop van de branche.

Toerisme draait wél goed

En dat terwijl toerisme een van de weinige sectoren is die floreert in het door de crisis zwaar getroffen Mediterrane land. Na een terugval bij het uitbreken van de crisis, nam het aantal buitenlandse bezoekers afgelopen jaar met 20 procent toe, naar het record van 21,5 miljoen. Daar kwamen 2,5 miljoen toeristen op cruiseschepen bovenop. Pakketreizen waren goed voor een omzet van 1,9 miljard euro, op een totaal van 15,2 miljard.

Daarom is er veel onbegrip bij Griekse toerisme-ondernemers over de plannen van Syriza. Griekenland concurreert immers met vakantiebestemmingen in de regio als Italië, Turkije en Egypte, die óók pakketreizen aanbieden.

Californië van Europa

“Waarom worden we niet het Californië of Florida van Europa?” vraagt Andreas Andreadis, voorzitter van de Vereniging van Griekse Toeristische Bedrijven (SETE) zich af. Hij wil Griekenland promoten als de ideale plek voor een tweede huisje. “Het is volkomen onzinnig om de belasting te verhogen op een exportproduct waarop je met de hele wereld concurreert”, zegt Andreadis. “Je pleegt zelfmoord, in feite.” Volgens hem moet er juist meer gedaan worden om toeristen binnen te halen.

Lees ook op Business Insider

Dat de regerende partij verdeeld is over het idee van de belastingverhoging, bleek maandag. Nieuwe Democratie’s eigen minister van toerisme zei in een kranteninterview dat ze niet achter het voorstel staat.

Winstmage onder druk

Sommige luxeresorts nemen de kritiek van Syriza ter harte. Zo probeert een resort in Chalcidice in het noorden lokale restaurants bij zijn arrangementen te betrekken. Maar voor resorts die de grote massa bedienen kan die aanpak hun winstmarge onder druk zetten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl