De kantoortoren Symphony op de Amsterdamse Zuidas staat te koop. Het pand stond symbool voor de vastgoedfraude in de zogenoemde ‘Klimop’ affaire.

Dat meldt het Financieele Dagblad maandag.

Het Philips Pensioenfonds wil af van de kantoortoren Symphony. Deze toren speelde een belangrijke rol in de Klimopzaak uit 2007. Daarvoor zijn 18 personen veroordeeld.

Medewerkers van de toenmalige financier Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds zouden voor naar schatting 250 miljoen euro hebben gefraudeerd, aldus het FD.

De Symphonytoren heeft momenteel onder meer pensioenbeheerder APG, ingenieursbureau Arcadis en vastgoedbedrijf CBRE als huurders. Het Philips Pensioenfonds hoopt de toren, die helemaal verhuurd is, aan vastgoedbeleggers kwijt te kunnen. Het fonds betaalde 329 miljoen euro voor Symphony en verkochte eerder woningen en een hotel die bij de toren hoorden, meldt het FD.

Veroordelingen vastgoedfraude

In november 2012 kreeg Nico V. (75) als laatste grote speler in de Klimopzaak een celstraf van twee jaar voor zijn aandeel in de grote vastgoedfraudezaak. Hij kreeg de straf voor het verduisteren van miljoenen euro’s bij dubieuze transacties, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan de criminele organisatie die de vastgoedfraude pleegde. Het Openbaar Ministerie had vijf  jaar cel tegen hem geëist.

V. was de aangetrouwde oom en inspirator van hoofdverdachte Jan van V. uit Heemstede. Deze bedenker van de fraude veroordeelde de rechtbank begin 2012 tot vier jaar gevangenisstraf.

V. nam de rol op zich van personeelschef, coachte en begeleidde de spelers in de fraude bij het verduisteren van het geld. Ook nadat hij geen officieel adviseur meer was van Bouwfonds ging hij door met zijn strafbare praktijken, stelde de rechtbank.

De rechtbank stelt in het vonnis weinig begrip te hebben voor de handelwijze van V. en zijn hebzucht, omdat het hem ,,aan niets ontbrak”. Hij heeft miljoenen verdiend aan de vastgoedfraude, maar schikte met zowel Bouwfonds als het benadeelde Philips Pensioenfonds voor 4,7 miljoen euro.

De Hagenaar zei zelf dat hij er totaal niet tegenop ziet om de cel in te gaan. ,,Ik vond het daar wel leuk, eigenlijk”, grapte hij tegen de pers.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl