Met al je vingers tegelijk op het aanraakscherm tekenen. 3D-beelden van wereldsteden ronddraaien met een cirkelbeweging op een 4K-scherm van 84 inch. Of gewoon de nieuwste videoclip van Ed Sheeran op YouTube bekijken.

Ik mocht de Surface Hub van Microsoft proberen en het was indrukwekkend. Ik heb nog nooit boter, kaas en eieren gespeeld op zo’n duur apparaat.

Begin 2015 liet Microsoft de Surface Hub voor het eerst zien aan het grote publiek, op hetzelfde event waar ook de futuristische Hololens-bril werd getoond. De Surface Hub bouwt voort op de technologie van Perceptive Pixel, het bedrijf dat in 2012 door Microsoft werd overgenomen.

Het megagrote aanraakscherm met ingebouwd camerasysteem moet samenwerken en vergaderen op afstand makkelijker maken. Precies waar bedrijven die te maken hebben met steeds meer thuiswerkers op zitten te wachten.

Eind vorig jaar had Microsoft 2.000 klanten in 24 landen voor de Surface Hub, schreef de softwarereus in een blog. Een Amerikaanse autofabrikant had zelfs een bestelling van 1.500 stuks geplaatst.

Ook in Nederland is er behoorlijk wat interesse. Onder meer Achmea, Dr. Oetker, KPN, Philips Lighting en Vodafone hebben een of meerdere schermen afgenomen, aldus Paul Honout, marketingmanager van Surface in Nederland. Het softwarebedrijf heeft in Natasja van Geemen zelfs een productmanager speciaal op de Surface Hub gezet. Dat toont aan dat er genoeg interesse is vanuit het bedrijfsleven.

Kleinere Surface Hub is populairder

De Surface Hub is verkrijgbaar in twee groottes. Meest in het oog springt het model van 84 inch. "Als wij met dit ding op een beurs staan, trekt dit alle aandacht", vertelt Honout. Aan het apparaat van iets meer dan twee meter breed hangt een flink prijskaartje: 25.499 euro (inclusief btw).

Volgens Honout is het dan ook niet verrassend dat het kleinere 55-inch model van 10.199 euro populairder is. Het is een nieuw product, dus bedrijven willen eerst kijken of ze er iets aan hebben.

Bovendien past het 84-inch model niet in elke vergaderzaal, laat staan de lift. Neem bijvoorbeeld het kantoor van Microsoft zelf bij Schiphol. Een goederenlift is er niet, dus is de grote Surface Hub gekluisterd aan de begane grond, ook al is de standaard verrijdbaar. Het apparaat is met 127 kilo te zwaar om eenvoudig de trap op te tillen.

Brainstormsessie

De Surface Hub is bedoeld om teams beter samen te laten werken. Stel je een doorsnee brainstormsessie voor in een vergaderzaal: een groep mensen spuwt ideeën over tafel en iemand schrijft ze op een whiteboard of flipover. Dat kan ook op de Hub.

Aan weerszijde van het scherm zijn twee pennen bevestigd. Pak je er een op, dan schakelt de Hub automatisch over op de whiteboard-functie. Schrijven op het touchscreen voelt natuurlijk. Het scherm reageert direct en de pen is voorzien van sensoren, zodat je dikkere lijnen tekent als je harder drukt.

microsoft surface hub

Aantekeningen maken kan ook op een scherm dat iemand deelt vanaf een laptop in de zaal of op afstand. Handig als je bijvoorbeeld feedback geeft op een nieuw ontwerp voor een logo of website. Elke pennenstreek op de Hub verschijnt vrijwel direct op het display van de gekoppelde computer.

De Hub draait op een versie van Windows 10, waardoor je bekende apps als Word, Excel en Powerpoint kunt gebruiken. Maar er zijn ook programma's die speciaal gemaakt zijn voor Surface Hub, zoals Power BI voor het tonen van financiële gegevens, Mural voor brainstormsessies met Post-its en StaffPad voor bladmuziek.

Het grote voordeel: aan het einde van een sessie hoef je geen foto te maken van de aantekeningen, maar kun je ze direct naar iedereen mailen in digitale vorm. Bovendien wist de Hub automatisch alle gegevens na iedere sessie. Dus geen ongemakkelijke situaties meer dat alle afspraken uit de vergadering van de vorige groep nog op het whiteboard staan als je de zaal binnenloopt.

Ingebouwde camera's

Waar Surface Hub zich onderscheidt ten opzichte van interactieve whiteboards die op de markt zijn, is de ingebouwde cameratechnologie. Twee camera's met groothoeklens links en rechts van het scherm geven de mensen die op afstand meevergaderen een overzicht van de gehele ruimte.

Een slimmigheidje is het meedraaien met iemand die voor het scherm staat. Op basis van het stemgeluid, gezichtsherkenning en lichaamshouding kiest het systeem een van de twee camera's. Zo blijft degene die een presentatie geeft altijd goed in beeld.

Na anderhalf uur met de Surface Hub in een ruimte te zijn geweest snap ik de meerwaarde. Brainstormen, aantekeningen delen, videovergaderen: het gaat allemaal soepel.

Dan valt de prijs van het 84-inch model nog mee. Koop je alles los - 4K-touchscreen van 84 inch, camerasysteem, microfoons, software - dan ben je minstens evenveel kwijt. Bovendien moet je de vergaderzaal erop inrichten. De Hub hang je aan de muur en je kunt aan de slag.

Microsoft-universum

Maar er zijn beperkingen. Zo is een goede internetverbinding een vereiste en moet je over voldoende ruimte beschikken. Partners van Microsoft controleren voor plaatsing of een kantoor wel voldoende is uitgerust voor de Surface Hub. Bij de Copenhagen Business School moest het apparaat met een kraan bezorgd worden.

Daarnaast moet je leven in een Microsoft-universum. Videobellen gaat met Skype for Business, aantekeningen maken met OneNote, documenten opmaken met Office 365 en een scherm delen met Miracast (dat niet door Apple ondersteund wordt).

Bovenal is de Surface Hub slechts een belofte. Uiteindelijk zijn het de werknemers die het maximale uit het apparaat moeten halen. Ongetwijfeld zijn er mensen die vasthouden aan wat ze kennen: van tevoren een presentatie maken in PowerPoint en die tonen. Dan is de Hub wel een erg duur projectiescherm.

LEES OOK: De 11 belangrijkste verschillen tussen pc’s van Apple en Microsoft