De modedroom van Olcay Gulsen viel definitief in duigen met het faillissement van Supertrash.

En nu is daar het verslag van de curator, waaruit blijkt dat het bedrijf in zeer belabberde staat verkeerde. Ook is de oprichtster haar eigen naam als merk kwijt.

Supertrash noteerde in 2017 een verlies van 2,7 miljoen euro, zo valt in het verslag te lezen. Een meevaller in vergelijking met de rode cijfers van 2016, toen het verlies 8,4 miljoen euro bedroeg.

Het lijkt erop dat Gulsen, die zowel eigenaar als ontwerpster was van Supertrash, haar bedrijf zelf een duwtje richting afgrond heeft gegeven.

In 2015 kocht ze een aantal franchisewinkels terug om ze om te bouwen naar het nieuwe label ST Studio. Het luxere merk voor vrouwen tussen de 30 en 45 liep echter voor geen meter. Daarnaast liepen de orders in de groothandel terug. “Omstandigheden die hebben bijgedragen aan de liquiditeitsproblemen (..) die tot het faillissement hebben geleid”, aldus de curator.

Investeringen en scherper inkopen konden het bedrijf niet meer redden, "een faillissement bleek onafwendbaar", aldus het verslag.

Merknaam Olcay Gulsen verkocht

Ondertussen kan de oprichtster haar eigen geboortenaam niet meer uitventen. Olcay Gulsen als merknaam is door de bank verkocht voor een half miljoen euro, samen met de andere merknamen Supertrash en ST Studio. Pijnlijk als je bedenkt Gulsen het gezicht was van het merk: 'Supertrash was Olcay en Olcay het merk'.

Ze verwerft Supertrash in 2009, nog voor haar dertigste. Als jonge vrouw aan het hoofd van een modemerk verschijnt ze al snel in bladen en op televisie. De media smullen van het verhaal dat ze de ether in slingert: meisje uit moeilijk gezin neemt Amerikaans modebedrijf over, en dat zonder financiering.

Jaren later blijken veel elementen in haar relaas niet te kloppen. "Die verwarring is toch alleen maar leuk", zei Gulsen daarover in verschillende interviews. Ook over de financiële staat van Supertrash blijft ze lang positief, totdat ze zich begin dit jaar terugtrekt uit de onderneming en in de media te kennen geeft dat het 'niet goed ging'. Wel zal ze 'creatief betrokken blijven', maar in maart van dit jaar valt het doek.

Supertrash maakt een doorstart dankzij een groep anonieme investeerders die 700.000 euro in het bedrijf steekt. Een aantal winkels blijft daardoor open en 20 werknemers behouden hun baan.

Gulsen zal verder niet bij de doorstart betrokken zijn. De voormalig topvrouw zet nu in op een televisiecarrière. Ze was een van de laatst overgebleven deelnemers in populaire tv-programma Wie is de Mol en is deskundige in entertainmentrubriek RTL Boulevard.

LEES OOK: Hoe ondernemer Olcay Gulsen meer dan eens blufte – in haar onderneming en op tv