• Aldi Nord kreeg deze week toestemming voor het overnemen van 547 filialen van de Franse supermarktketen Leader Price.
  • De opmars in Frankrijk is nog maar het begin: volgens Business Insider Deutschland mikt Theo Albrecht junior op meer overnames in Noordwest-Europa.
  • Het lijkt binnen afzienbare termijn ook tot een hereniging te komen van Aldi Nord en Aldi Süd.

Supermarktketen Aldi heeft toestemming om 547 filialen van de Franse keten Leader Price over te nemen, zo werd deze week bekend. Volgens Business Insider Deutschland is dat onderdeel van een belangrijke koerswijziging. De Duitse discounter is altijd organisch gegroeid, maar Theo Albrecht junior, de baas van Aldi Nord, mikt nu op een brede overnamestrategie in Noordwest-Europa.

De deal met Leader Price, onderdeel van de Franse keten Casino, is de grootste uit de geschiedenis van Aldi Nord. De Duitsers leggen 717 miljoen euro neer voor de overname.

Aldi krijgt daarmee eindelijk voet aan de grond in de overvolle Franse hoofdstad Parijs, want daar krijgt het nu in één klap veertig filialen. En het nadert grote rivaal Lidl. Die heeft 1.530 vestigingen in Frankrijk, tegen Aldi 1.400 voor Aldi met de Leader Price-filialen erbij.

Maar de opmars in Frankrijk is voor de 70-jarige Theo Albrecht junior niet genoeg. Hij heeft vanaf 2016 al meer dan vijf miljard euro geïnvesteerd in het moderniseren van alle bestaande filialen en heeft zijn aandacht volgens Business Insider Deutschland nu gericht op meer overnames in Noordwest-Europa. Concrete landen of potentiële overnamepartners worden daar nog niet bij genoemd.

De overnamestrategie is een breuk met het verleden waarin Aldi vooral organisch groeide. Voor de overname van de Price Leader-filialen had Theo Albrecht junior toestemming nodig van alle drie de aandeelhoudersstichtingen van familieleden. Over een van die stichtingen heeft hij zelf de controle, maar in de andere stichtingen woedt al jaren een felle familievete. Over de overname in Frankrijk was wel brede overeenstemming.

Lees ook: Schoondochter van overleden Aldi-patriarch trok met haar kinderen €50 miljoen uit stichting – eentje viste achter het net en neemt nu wraak

Hereniging Aldi Nord en Aldi Süd op komst

Aldi is sinds 1961 opgedeeld in Aldi Nord en Aldi Süd, vanwege een ruzie tussen de broers Theo en Karl Albrecht, die supermarktketen overnamen van hun vader. Maar er zijn verregaande plannen om in 2022 weer te fuseren tot één groot bedrijf.

De onenigheid werd destijds veroorzaakt door de vraag of er sigaretten verkocht mochten worden in de Aldi. Besloten werd het bedrijf op te splitsen: Karl mocht zich richten op Zuidwest-Duitsland, de VS, het VK, Australië en Oost-Europa en Theo op Noord-Duitsland, West-Europa en Zuid-Europa.

Na het overlijden van zijn vader in 2010, en twee jaar later zijn broer Berthold, zwaait Theo Albrecht junior de scepter over Aldi Nord, waar ook de Nederlandse filialen onder vallen.

In de bedrijfsleiding is nu volgens het Duitse Manager Magazine het besef doorgedrongen dat Aldi veel beter gezamenlijk de toekomst in kan gaan. Door de beoogde fusie moet het bedrijf efficiënter gaan functioneren en zou er tot wel 50 procent bespaard kunnen worden op personeelskosten.

Lees hier meer over Aldi: