Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • Op eerste kerstdag kan je bij 44 procent van de Nederlandse supermarkten terecht, op tweede kerstdag is dat 80 procent.
  • Dat blijkt uit cijfers van Openingstijden.nl waaruit blijkt dat de supermarkten van Vomar relatief het vaakst open zijn, ook Albert Heijn houdt veel filialen open.
  • Dit jaar zijn op eerste kerstdag iets meer supermarkten geopend dan vorig jaar (40%) en op tweede kerstdag juist iets minder (90%).
  • Lees ook: 15 dingen die je nooit moet doen bij de kerst- of eindejaarsborrel

Tijdens eerste kerstdag blijven dit jaar iets meer supermarkten open dan in 2020. Dat blijkt uit cijfers van Openingstijden.nl.

Op tweede kerstdag zijn juist wat minder winkels open dan vorig jaar. Dat heeft waarschijnlijk te maken met dat deze feestdag op een zondag valt en supermarkten daarom de deuren gesloten te houden.

Wie nog een laatste boodschap wil doen voor het kerstdiner, kan op eerste kerstdag terecht bij 44 procent van de supermarkten. Een jaar eerder ging het nog om 40 procent. De onderzoekers hebben hiervoor gekeken naar de openingstijden van bijna 3900 filialen van de dertien grootste supermarktketens.

Supermarkten van de Vomar zijn relatief het meest open op zowel eerste als tweede kerstdag. Maar ook de grootste supermarktketen Albert Heijn houdt veel filialen open. Op eerste kerstdag gaat het om zes op de tien winkels en op tweede kerstdag om negen op de tien.

Kerstdag op een zondag

Op tweede kerstdag is dit jaar 80 procent van de supermarkten geopend, tegen 90 procent een jaar eerder. Bob Gross van Openingstijden.nl vermoedt dat het komt omdat deze kerstdag op een zondag valt.

In gemeenten waar supermarkten maar een beperkt aantal zon- of feestdagen open mogen, hebben veel managers vermoedelijk de keuze gemaakt om dicht te blijven. Want op andere zondagen in het jaar viel waarschijnlijk meer omzet te behalen. "Op tweede kerstdag heeft iedereen zijn kerstinkopen al gedaan", aldus Gross.

Vooral in de Biblebelt zijn veel winkels gesloten tijdens de feestdagen. In deze strook die dwars door het land loopt, wonen veel gereformeerde Nederlanders.

In Amsterdam is een ruime meerderheid van de supermarkten geopend op 25 december. In Nijmegen, Den Bosch en Groningen geldt dat voor slechts een handjevol filialen.

LEES OOK: 8 ingrediënten om nu al in huis te halen, omdat ze met de kerstdagen uitverkocht zijn