Terwijl zijn Duitse rivaal Axel Weber zich terugtrok, verzamelde Draghi almaar meer steun voor zijn kandidatuur. Hij wist de doorslaggevende Duitsers voor zich te winnen door in interviews te zeggen dat het Duitse financiële beleid zijn voorbeeld is.

Draghi is in Rome opgeleid als econoom. Hij studeerde in de VS bij de Nobelprijswinnaars Franco Modigliani en Robert Solow. Hij werd in 1981 professor in Florence en later directeur bij de Wereldbank. In 1991 werd hij lange tijd de topman van het ministerie van Financiën van Italië en leidde de herziening van de bankenregels. Daarna maakte hij de overstap naar het grote bankwezen.

‘Super-Mario’

Als vicepresident van zakenbank Goldman Sachs in Londen kreeg hij de bijnaam ‘Super-Mario’. In die periode adviseerde de Amerikaanse zakenbank allerlei trucs aan Griekenland om de grote tekorten te maskeren.

Om een belangenconflict te vermijden, verkocht Draghi zijn aandelen in Goldman Sachs toen hij in februari 2006 president werd van de Italiaanse centrale bank. Dat Italië behoort tot de Europese landen met de grootste staatsschuld, wordt hem niet aangerekend.

Draghi wordt pas de derde president van de ECB. Hij treedt in de voetsporen van de Nederlander Wim Duisenberg, die van 1998 tot 2003 de eerste ECB-chef was. Onder het bewind van Duisenberg werd de euro ingevoerd. Momenteel is de Fransman Jean-Claude Trichet nog de baas.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl