De overname van reisorganisatie Corendon door branchegenoot Sunweb is onzeker geworden.

Ingewijden stellen tegenover De Telegraaf dat durfinvesteerder Triton, de eigenaar van Sunweb, koudwatervrees heeft gekregen.

Door de coronacrisis kan het veel langer duren voordat de overnameprijs wordt terugverdiend.

De fusie tussen reisorganisaties Sunweb en Corendon is onzeker geworden vanwege de coronacrisis. Die heeft de reissector snoeihard geraakt.

In juni 2019 werd de overname van Corendon Nederland door Sunweb aangekondigd.

Sunweb kwam begin 2019 zelf in handen van de Zweedse durfinvesteerder Triton. Ingewijden stellen tegenover De Telegraaf dat de Zweedse investeringsmaatschappij nu zijn bedenkingen heeft bij het plan om Corendon Nederland te kopen.

De coronacrisis heeft het plaatje voor het rendement van de overname van Corondon flink in de war geschopt. Zowel Sunweb als Corendon moeten alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. De terugverdientijd van de beoogde overname van Corendon komt er hierdoor heel anders uit te zien.

Kartelwaakhond ACM geeft groenlicht voor overname Corendon

Het bericht van De Telegraaf over de terugtrekkende beweging van investeerder Triton komt op een opmerkelijk moment.

Maandag kregen Sunweb en Corendon na bijna anderhalf jaar eindelijk groen licht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de beoogde overname.

De ACM heeft extra onderzoek gedaan en is na lang wikken en wegen tot de conclusie gekomen dat er voldoende concurrentie blijft op de markt voor pakketreizen naar bestemmingen rond de Middellandse Zee. Ook al gaat het aantal grote aanbieders daarvan van drie naar twee.

Volgens de ACM valt er voor consumenten die op vakantie naar de zon willen, genoeg te kiezen, ook door het groeiende aanbod via internet. Pakketreizen, waarbij reis en verblijf in één worden geboekt, blijven onverminderd populair vanwege de lage prijs en het gemak van all-inclusive.

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat consumenten die de zon opzoeken verschillende landen overwegen, en dat de prijs vaak bepalend is. De pakketreizen van TUI zijn een belangrijk alternatief voor de reizen van Sunweb en Corendon.

Ook zijn Sunweb en Corendon niet elkaars grootste concurrenten. Verder meent de ACM dat kleinere spelers en nieuwe toetreders voor concurrentiedruk zorgen.

Sunweb en Corendon zijn de nummers twee en drie in de reisbranche en zouden, als de overname doorgaat, ongeveer even groot worden als de grootste speler TUI.

In het onderzoek keek de ACM naar de situatie van voor de coronacrisis, omdat die de reissector onevenredig hard heeft geraakt.

Lees meer over reizen en vakanties: