Woensdag heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon haar vertrek bekendgemaakt. Haar partij, de Scottisch National Party (SNP), staat voor de grote uitdaging om een vervanger te vinden voor de langst zittende eerste minister van het land.

Sturgeon zei woensdag tijdens de persconferentie dat ze de partijtop heeft gevraagd om zo snel mogelijk “op zoek te gaan naar een nieuwe partijleider” en dat de partij “een overvloed heeft aan getalenteerde mensen” die het leiderschap zouden kunnen overnemen. Ze weigerde echter namen te noemen.

De grote vraag is of de opvolger van Sturgeon bij de SNP het ideaal om Schotland onafhankelijk te maken dichterbij kan brengen. De uitdagingen zijn groot, want tot nog toe heeft de Britse regering geweigerd een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid toe te staan.

Sturgeon zei tijdens haar afscheidsspeech dat ze erop vertrouwt dat haar opvolger de klus kan klaren: “Ik geloof dat mijn opvolger Schotland naar onafhankelijkheid zal leiden.”

Dit zijn de kandidaten die kans maken om Sturgeon op te volgen:

Kate Forbes: rising star

Zelf wil ze geen namen noemen, maar volgens de Britse krant The Guardian zou Sturgeon een lichte voorkeur hebben voor de Schotse minister van Financiën, Kate Forbes, die als de 'rising star' van de partij wordt gezien.

Forbes trad vrij plotseling toe tot het kabinet van Sturgeon in 2020, omdat haar voorganger, Derek Mackay, de laan uit werd gestuurd nadat bekend werd dat hij ongepaste berichten uitwisselde met een 16-jarige jongen. Forbes nam het stokje van hem over, slechts uren voordat MacKay de nieuwe begroting aan de Schotse regering zou presenteren.

In de jaren daaropvolgend heeft de 32-jarige Forbes Schotland door lastige economische tijden weten te navigeren, wat haar zowel binnen als buiten de partij bewonderaars heeft opgeleverd.

Maar Forbes staat ook bekend als minder progressief dan Sturgeon. Haar standpunten met betrekking tot abortus en transgenders maken haar voor sommigen controversieel. Zo was ze een van de weinige SNP-politici die in 2019 een brief ondertekenden waarin zorgen werden geuit over de hervorming van de Schotse genderwetgeving.

Angus Robertson: man met connecties in Brussel

Volgens de Schotse krant The National is Angus Robertson de favoriet bij de bookmakers om Sturgeon op te volgen, omdat hij een van de trouwste bondgenoten van Sturgeon is en een politiek veteraan, die al lid was van de SNP tijdens de opkomst van de partij.

Hij staat bekend als de man die belangrijke connecties weet te leggen in Brussel, vooral omdat hij vloeiend Duits spreekt, en als een groot voorstander van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Maar critici omschrijven hem als "saai" en zijn bang dat hij een "te veilige optie" is.

Een SNP-parlementslid zei over Robertson tegen Politico: "Ik ben er niet zeker van of hij wel zo populair is als hij denkt dat hij is". Toch is het bijna zeker dat de politicus een gooi zal gaan doen naar het leiderschap. Hij heeft meerdere malen zijn interesse geuit.

John Swinney: ervaren partijbons

John Swinney is een van de meest ervaren kandidaten die zich mogelijk verkiesbaar gaat stellen. Hij is plaatsvervangend eerste minister en daardoor een zeer nabije bondgenoot van Sturgeon.

Swinney is zelfs al eens partijleider geweest van de SNP, toen hij tussen 2000 en 2004 tijdelijk het stokje overnam van Sturgeons voorganger, Alex Salmond.

Hij wordt door veel partijleden gezien als een veilige keuze om de overgang naar de volgende generatie te vergemakkelijken. Hoge partijfiguren die zich zorgen maken over de stabiliteit van de partij zouden daarom weleens geneigd kunnen zijn voor Swinney te kiezen.

Humza Yousaf: vertegenwoordiger van nieuwe generatie

Humza Yousaf is een van de meest vooraanstaande moslimpolitici in Schotland en een 'loyale aanhanger van Sturgeon. Hoewel de oppositie hem als minister van Volksgezondheid herhaaldelijk onder druk heeft gezet door een aanhoudende crisis in de zorgsector, wordt Yousaf gezien als het gezicht van de nieuwe generatie politici van de SNP.

De 37-jarige Yousaf wordt geldt als een buitenbeentje, maar volgens insiders is er behoefte binnen de partij aan een frisse blik aan het hoofd na acht jaar leiderschap van Sturgeon. Yousaf heeft als jonge politicus al best een indrukwekkend cv weten te op te bouwen. Hij was onder andere minister van Justitie en minister van Europa.

LEES OOK: Waarom de Schotse weg naar onafhankelijkheid lang en moeizaam zal zijn