Nederlandse consumenten betalen relatief relatief veel voor stroom, vergeleken met de directe buurlanden. Alleen Duitse consumenten zijn slechter af. De Nederlandse industrie heeft daarentegen minder reden tot klagen.

Uit een vergelijking van elektriciteitsprijzen in Nederland en omringende landen, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ), blijkt dat er grote verschillen zijn tussen zowel landen als gebruikerstypen. Dat schrijft de site Energiebusiness.nl

Het onderzoek Prijsvergelijking elektriciteit werd op 6 november aan de Tweede Kamer aangeboden. Het is een uitbreiding van een eerder onderzoek dat alleen een vergelijking tussen Nederland en Duitsland betrof.

Energieprijzen: Nederland vs buurlanden

In de vergelijking worden de elektriciteitsprijzen in Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland vergeleken voor zes verschillende typen gebruikersgroepen. Dit zijn respectievelijk huishoudens, kleine mkb-ers (bijvoorbeeld een buurtwinkel), grote mkb-ers (bouwmarkt), industriële verbruikers (papierfabriek), kleine grootverbruikers (producent elektronische chips) en grote grootverbruikers (staalproducent).

De prijzen die worden vergeleken zijn opgebouwd uit groothandelsprijzen, verkoop- en netwerkkosten, energiebelastingen, anderen heffingen en BTW.

Stroomprijs consumenten

De hoogte van de elektriciteitsprijs verschilt sterk per gebruikerstype. Duitse huishoudens bijvoorbeeld, betalen met gemiddeld 27,6 cent per kilowattuur de hoogste prijs, onder meer vanwege de subsidie voor duurzame elektriciteit die via de energierekening betaald wordt.

Nederlandse verbruikers betalen gemiddeld 19,9 cent per kilowattuur. Dat is meer dan in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onderstaande tabel geeft een uitsplitsing van de gemiddelde prijs per land.

(klik voor uitvergroting)

huishoudens stroom

MKB en energieprijzen

Bij de kleine MKB-gebuikers zit Nederland in de middenmoot: In Duitsland en België liggen de prijzen gemiddeld hoger, in Frankrijk en het VK lager.

(klik op tabel voor uitvergroting)

mkb stroom

Bij de 'industriële verbruikers' springt Nederland er relatief gunstig uit. De gemiddelde prijs per kilowattuur ligt op 9,5 cent, mede omdat in Nederland voor deze groep de belastingdruk laag is.

(klik op tabel voor uitvergroting)

industrie stroom

Lees ook op Energiebusiness.nl

Energieleveranciers verplicht om consument 'heldere informatie'  te verstrekken

Kamp: 'Geen 5 miljard schade door windmolens'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl