Winkelbedrijf Macintosh wil in afgeslankte vorm verder met zijn modeketens in de Benelux, zoals Manfield en Dolcis. Maar het verkoopproces levert forse boekverliezen op.

Winkelbedrijf Macintosh heeft de verkoop van zijn Britse activiteiten deze week afgerond en daar netto 17 miljoen euro overgehouden. Daardoor kan voor eenzelfde bedrag aan schulden worden afgelost, liet het moederbedrijf van ketens als Dolcis, Manfield en Kwantum woensdag weten in zijn handelsbericht over het derde kwartaal.

De verkoop van de Britse ketens Brantano en Jones Bootmaker resulteert wel in een boekverlies van 53 miljoen euro.

Macintosh had beleggers eerder deze maand al voorbereid op een wat tegenvallende opbrengst, maar ging toen nog uit van een strop tussen de 40 en 50 miljoen euro. Daarop ging het aandeel op de beurs zwaar onderuit.

Macintosh wil dit jaar naast de Britse ketens ook van koopjeswinkel Kwantum af en zich volledig richten op modewinkels in de Benelux.

Verlies Macintosh in het derde kwartaal

Macintosh zag in het derde kwartaal de totale omzet met 5 procent afnemen tot 108,4 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat de onderneming ruim 11 procent minder vestigingen telde. Daarvoor gecorrigeerd nam de omzet met 1,8 procent toe.

Het bedrijf rapporteerde voor zijn voortgezette activiteiten een kwartaalverlies vóór eenmalige posten van 3,6 miljoen euro, tegen een tekort van 6,2 miljoen euro een jaar eerder. Macintosh gaf geen cijfers over het nettoresultaat waarin het boekverlies op de verkoop van de Britse ketens is meegenomen.

Volgens bestuursvoorzitter Kurt Staelens is de resultaatverbetering mede te danken aan een verbetering van de organisatie. De winkels worden directer aangestuurd en hebben hun collecties meer afgestemd op de wensen van de klant. ,,Het op korte termijn efficiënter maken van onze operaties en organisaties is nu veel beter mogelijk'', aldus de topman.

Verkoop Kwantum

Na de verkoop van de Britse activiteiten en die van zijn dochterbedirjf op het gebied van sportbraces Nea, wil Macintosh ook nog Kwantum van de hand doen. Daarover verwacht de onderneming ,,binnen afzienbare tijd'' nadere mededelingen te kunnen doen.

Afgelopen week meldde De Telegraaf dat Macintosh voor zijn interieurwinkelketen Kwantum een handvol biedingen heeft gekregen, maar daar zit geen bod bij dat hoger is dan 35 miljoen euro.

Kwantum staat volgens de krant voor 50 miljoen euro in de boeken, maar mag ook bij een lager bod weg.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl