In de warme augustusmaand schoot het stroomverbruik omhoog in Nederland, waardoor stroomprijzen ook stegen.

Op de huizenmarkt is de opgaande lijn van huizenprijzen nog altijd intact.

Hypotheekrentes blijven laag, waarbij vooral de 20-jaars rente extreem gewild is.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen

De vakantiemaand augustus was voor veel Nederlanders hét moment om even fysiek en emotioneel bij te tanken, in de aanloop naar een najaar waarin de coronaperikelen nog altijd prominent aanwezig zijn. Op financieel gebied gebeurde er augustus niet extreem veel, maar er zijn toch wel een paar zaken die opvallen.

Zo is de hittegolf van begin augustus gepaard gegaan met een opmerkelijk hoog stroomverbruik en dat is terug te zien in de stijging van stroomprijzen.

Ander onmiskenbaar fenomeen is de enorme populariteit van hypotheekrentes die voor 20 jaar vast worden gezet. Bij meer dan de helft van alle nieuwe hypotheekaanvragen wordt het vinkje bij 20 jaar gezet.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van augustus 2020.

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenprijs: opgaande lijn

Huizenprijzen in Nederland blijven oplopen, al is de prijsstijging in de laatste maanden wel iets aan het afzwakken. 

In juli lag de gemiddelde verkoopprijs van woningen op bijna 337 duizend euro, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Dat is bijna 13.000 euro meer dan de gemiddelde transactieprijs van de voorgaande maand.

Vooralsnog lijkt de coronacrisis de huizenmarkt niet of nauwelijks te raken. Het is hierbij afwachten of economen die een lichte daling van huizenprijzen voorzien gelijk krijgen. Dit zal vooral afhangen van de ontwikkeling van de werkloosheid in de komende maanden.

Door de coronacrisis lijkt wonen op afstand van de grote, drukke steden wel grotere aantrekkingskracht uit te oefenen op huizenkopers. Als je naar de top tien van NVM-regio’s kijkt waar huizenprijzen van het eerste op het tweede kwartaal van 2020 het sterkst stegen, zitten daar veel landelijke gebieden bij en steden zoals Almere, die veel ruimte bieden en wel in de buurt van een grote stad liggen.

Business Insider bekeek eerder deze maand hoeveel huis je kunt krijgen voor 5 ton, als je kiest voor een middelgrote stad of een landelijke omgeving.

Lees hier meer: Wonen buiten de grote stad? Zoveel huis kun je krijgen voor 5 ton in 10 regio’s waar huizenprijzen het hardst stijgen


Hypotheekrente: 20 jaar vast extreem populair

Hypotheekrentes zijn de afgelopen weken nauwelijks in beweging gekomen en noteren nog steeds op historisch lage niveaus. Veruit de meest populaire rentevaste periode is 20 jaar vast.

Afgelopen week werd bij meer dan de helft van de hypotheekaanvragen die via software van HDN werden geregistreerd, de optie van 20 jaar vast aangevinkt.

Het gemiddelde tarief voor 20 jaar vast mét NHG-verzekering ligt 1,65 procent. Maar achter dat gemiddelde gaat een behoorlijke variatie schuil.

De daadwerkelijke hypotheekrente hangt af van diverse factoren: wel of niet een NHG-verzekering, de verhouding tussen de woningwaarde en de lening, plus het soort hypotheek. Tot slot is er de concurrentie tussen verschillende aanbieders, die elk hun eigen tarieven hanteren.

Uit een inventarisatie van Business Insider van rentes die voor 20 jaar vast staan, blijkt dat verschillen tussen aanbieders kunnen oplopen tot liefst 1 procentpunt.

Lees hier meer: Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten - zo groot zijn de renteverschillen tussen aanbieders


Sparen: rente laag, spaartegoeden lopen op

Met spaarrentes is het nog altijd dramatisch gesteld, maar Nederlanders blijven spaargeld oppotten.

Het spaargeld van Nederlandse huishoudens is volgens De Nederlandsche Bank in juni verder gestegen naar een totaal bedrag van 387 miljard euro. Dat is ruim 17 miljard euro meer dan bij de start van de coronacrisis in maart.

Belangrijke reden hiervoor is dat veel huishoudens door thuiswerken en beperktere uitgaansmogelijkheden minder uitgeven. En vakanties zijn dit jaar vaak relatief goedkoop vanwege de coronapandemie.

De toename van de spaartegoeden gaat gepaard met blijvend lage spaarrentes. De hoogste variabele spaarrente bedraagt 0,2 procent, maar veel rentes liggen dicht bij het nulpunt. Omdat de inflatie sinds april een stijgende lijn vertoont, neemt de koopkracht van spaargeld verder af.

Toch adviseert budgetinstituut Nibud om extra spaargeld opzij te zetten als buffer in onzekere tijden. De coronacrisis kan de komende maanden immers nog voor de nodige verrassingen zorgen.

Lees ook: Zelf sparen en beleggen voor je pensioen? 3 dingen die je makkelijk vergeet… en die later tienduizenden euro’s kunnen schelen


Beurs: AEX slapjes, Amerikaanse aandelen stijgen verder

Weinig vuurwerk op de beurs in augustus, althans in Europa. In Amsterdam is de AEX-index per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit in tegenstelling tot de beurzen in de Verenigde Staten, waar wel nieuwe records werden neergezet.

Toch zien de recente stijgingen op Amerikaanse beurzen er wat mager uit. De opmars van de beurs leunt steeds zwaarder op een beperkte aantal techreuzen die het uitstekend doen (Amazon, Microsoft, Apple), terwijl de koersprestaties van veel andere bedrijven achterblijven.

Beurexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem constateren op Business Insider dan ook dat de kloof tussen ontwikkelingen in de reële economie en het zonnige beursbeeld in de VS steeds groter wordt.

Een serieus waarschuwingssignaal is dat de brede S&P 500-index sinds enkele weken fors meer dalers dan stijgers kent, terwijl de index zelf nog wel verder oploopt.

Lees ook: Alarmsignaal: aandelenindices stijgen… maar er zijn méér dalers dan stijgers


Verschil tussen benzineprijs en diesel loopt op

In de afgelopen vier weken bleven olieprijzen stabiel. Een vat Brent-olie noteert zo rond de 45 dollar.

Ruwe olie vormt de basis voor de prijzen van motorbrandstoffen als benzine, diesel en kerosine. Opvallend genoeg is het prijsverschil tussen benzine in diesel de afgelopen weken groter geworden.

In Nederland is de gemiddelde benzineprijs medio augustus gestegen tot 1,57 euro per liter; diesel vertoont daarentegen nauwelijks beweging en koerst stabiel op een niveau van gemiddeld 1,21 euro per liter.

Wereldwijd is al maanden sprake van relatief hoge dieselvoorraden, zo berichtte persbureau Reuters eerder.

Toen het luchtvaartverkeer tijdens lockdowns van de lente grotendeels stil viel, zaten raffinaderijen aanvankelijk met overtollige kerosine. De vliegtuigbrandstof werd daarom bijgemengd met diesel, waardoor de dieselvoorraden groter werden. Gelet op de nog altijd relatief zwakke economische situatie is er daardoor momenteel sprake van dieseloverschotten en dat houdt prijzen laag.


Vaste stroomprijs klimt fors in warme maand


In juli daalden de variabele stroomtarieven. Die worden elk halfjaar, per 1 januari en 1 juli, aangepast

Voor tarieven die langer vast staan, wijzigen de prijzen maandelijks. In de bovenstaande grafiek is te zien dat de tarieven voor 1 jaar vast na een lange periode van dalingen in augustus weer iets zijn gestegen.

De gemiddelde variabele stroomprijs ligt op 5,9 cent per kWh en de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast bedraagt 5,24 cent per kWh.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Online consumentenadviseur Pricewise merkt op dat de hittegolf van begin augustus ervoor heeft gezorgd dat het stroomverbruik flink is gestegen, mede vanwege het gebruik van airco's en ventilatoren door particulieren. "De flinke toename in de totale vraag naar stroom zorgde voor een verhoging van de stroomtarieven."

Pricewise verwacht dat de opleving van de vaste stroomtarieven een kortstondig fenomeen kan zijn en dat prijzen stabiliseren, nu de hittegolf voorbij is.


Gasprijs: vast tarief stijgt klein beetje

Het patroon bij de gasprijzen is vergelijkbaar met dat van de stroomprijzen. Ook hier is het variabele tarief fors gedaald per 1 juli en is de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast iets gestegen. Al valt wel op dat de stijging minder veel groot is dan bij de vaste stroomprijs.

Het gemiddelde variabele tarief voor gas bedraagt 21,7 cent kuub en voor 1 jaar vast ligt het gemiddelde tarief op 18,2 cent per kuub.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.


Lees meer over geld en vermogen: